Nykter folkfest på Skansen

Folkfest utan regn och alkohol. Det blev det vid ordenshuset på Skansen i Stockholm när Folknykterhetens dag firades traditionellt. Gamla och nya vänner myste i trädgården.

Tipsrunda, körsånger och rundvisning av gamla ordenshuset Brofästet av förre kulturministern Bengt Göransson anordnades av IOGT-NTO i torsdags på Skansen på Djurgården.

Det gamla ordenshuset från 1880 är ursprungligen från Tierp och har flyttats till Stockholm. Ett ritualmöte hölls i gammal stil med knackningar, lösenord, strikta regler och inval av nya medlemmar. De fick lova att kämpa för nykterhet och stå emot ”spritdjävulen”.

Ritualmöte i gammal stil visades i ordenshuset Brofästet. Logetemplare Olle Renström ledde och logeorganist var Ingrid Nilsson.
Ritualmöte i gammal stil med inval av nya medlemmar ordnades i ordenshuset Brofästet. Logetemplare Olle Renström ledde ceremonin, logeorganist var Ingrid Nilsson.

Det historiska rollspelet leddes av logetemplaren Olle Renström. Han lättade upp den lite stela ordningen med dikter av Alf Henriksson och Tage Danielsson om livet kring gamla ordenshus, till besökarnas glada tillrop.

Ute i trädgården hade bullats upp med fika, godtemplardricka och aktiviteter. Fyra flickor sjöng svenska visar och flera körer (ex. I-N kören, Juniorkören från Vendelsö) sjöng mäktigt.

Nyvalde distriktsordförande i Stockholm Jonas Svensson höll premiärtal klädd som storbonde i fordom (med utstyrsel lånad från Skansen). Han berättade om hur nykterhetsrörelsen IOGT grundats 1851 i USA och 1879 bildades sin första svenska förening i Göteborg i en tid då fylleriet var utbrett.

– Vår rörelse växte fram och blev med utbildning i föreningsteknik en demokratiskola. Idag är demokrati, solidaritet och nykterhet ännu våra grundvalar, sade han.

Att förändra alkoholnormen, driva en restriktiv drogpolitik och skärpa lagen mot en allt mer utmanande alkoholreklam berörde han som viktiga frågor idag. Branschens investeringar i alkoholreklam har ökat från 8 till 1376 miljoner kronor på några få år i Sverige.

– Alkoholindustrin vill gärna få ut något av de satsningarna. Det är dags att tillsätta en utredning om alkoholreklamen för att skärpa reglerna nu, sade Jonas Svensson.

Han gick med i IOGT-NTO 1995, men blev mer aktiv när han bodde i Göteborg ett tiotal år senare. En anhörigs alkoholproblem och politisk medvetenhet gjorde att han valde att ta avstånd från alkohol.

Mehmet Kaplan, Jonas Svensson och Oskar Jalkevik. Nuvarnade och f d distriktsordförande i IOGT-NTO Stockholm.
TRE (FD/NY) DISTRIKTSORDFÖRANDE Mehmet Kaplan, Jonas Svensson och Oskar Jalkevik.

I trädgården efter talet fick Svensson goda råd av två företrädare till posten som distriktsordförande i IOGT-NTO i Stockholm, (cirka 2 800 medlemmar i 36 föreningar). Dels Oskar Jalkevik som nyligen avgick och har nominerats till förbundsstyrelsen, och regeringens bostadsminister Mehmet Kaplan som ledde Stockholmsdistriktet före Jalkevik.

– Det finns fler att få med, många är helnyktra idag utan att vara organiserade och flera unga tar avstånd från alkohol. Och det är roligt att alkoholfritt ökar – även i politiska sammanhang här hemma, sade Mehmet Kaplan till Drugnews.

Men dagen före hade han varit i Frankrike och mött regeringskollegor och där erbjdös inga alkoholfria alternativ till middagen (utom vatten). Fransmän är bättre på mat än på dryck, summerade Kaplan.

D379-Skansen-Folk1
Fika, stickning och mingel på Skansen.

De regntunga molnen drev undan och solen kikade fram över Skansen. Mingel och fika i trädgården tog vid och barnen lekte i ordenshuset.

Konferencier Anna-Maria Mårtensson höjde ett glas Godtemplardricka till skyn.
– Glad Folknykterhetens dag på er!, utropade hon till de några hundra besökarna.

Annonser