Går hasch, amfetamin, LSD och ecstasy att "bruka"?

”Naturligtvis har Lena en poäng", ”Du har spelat rysk rolett!", " Kunskap skadar aldrig"…

Lena som tyckte att man ska skilja mer på bruk och missbruk av droger har fått många svar från Drugnews läsare.
Först Lenas brev, sedan några svar:

"Hej. Jag vill bara säga att jag tycker att er drogfakta är under all kritik. Stämmer det att faktan är från 1999 så är det ju knappast bra heller. Det är fyra år sedan, mycket har ändrats sedan dess.

Jag har använt de flesta droger ni skriver om, jag är en i era ögon ”ungdomsmissbrukare”. Jag skulle dock vilja påpeka att det är en stor skillnad mellan bruk och missbruk. Jag anser att jag har brukat droger, inte missbrukat, det är en stor skillnad.
I eran text ser jag inte ordet bruk i något sammanhang, det är bara missbruk hit och dit. I så fall skulle jag vilja påstå att hela Sveriges befolkningär alkholister, eftersom det finns folk som mig, som har använt droger på ett likadant sätt som folk som dricker alkohol.

Jag studerar, bor i en fin lägenhet tillsammans med min pojkvän, har tre husdjur, mat jämt, bra hygien, renstädat och rentvättat.
Jag har nu inte använt droger på ett tag, men innan tog jag droger varje helg, och ibland även i veckorna. Amfetamin, ecstasty, hasch, LSD, tabletter m.m. Är jag en missbrukare även fast jag har klarat av den sociala biten bra? Anser ni mig som en missbrukare även fast jag har ett välordnat liv och inte stör eller förstör för någon annan?

Det finns många som mig, som sköter sitt och inte spårar ur. De BRUKAR droger, inte missbrukar droger.
Jag skulle gärna se att ni underströk detta.
Men det lär ni inte göra, eftersom det skapar en spricka i hela ert resonemang. Skrämselpropagandan är er räddning.

Jag har använde droger regelbundet i tre års tid, och jag har aldrig varit en fara för min egen eller någon annans hälsa. Nu har jag och min pojkvän dock beslutat att sluta med droger för att eventuellt skaffa barn och gifta oss, och efter tre års tid har jag inte haft så stora problem med att sluta.
Anser ni oss som missbrukare ändå, eller är vi ett undantagsfall som ska tystas ned och inte störa anti-drog kampanjen?

Med vänlig hälsning / Lena"


VADTYCKER NI ANDRA?
Här några av alla de svar som inkommit.
(Drugnews har sammanställt, men inte korrat svaren! Några av dem är kortade, vi har markerat det med tecknet (-//-).
Håll till godo:

/ redaktionen Drugnews


1)
"Hej!
Först och främst måste jag berömma er för att ni publicerat Lenas brev. Jag är också en ”missbrukare” i era ögon. Trots att jag bara ”brukar” droger ibland istället för alkohol. En sak många missar är att alkohol är också en drog även om den är laglig. Och ävenså absolut inte den ofarligaste.En sak som många verkar ha svårt att acceptera är att marijuana är mindre farligt för kroppen än alkohol.Därmed _inte_ sagt att det är helt ofarligt. Naturligtvis inte.-//-
Inga_ droger har exakt samma verkan och skador. Tyvärr är det oftast ”brukare” som vet sanningen om drogerna dom brukar.
Men ingen lyssnar ju på en ”missbrukare”.
/J


2)"Hej!
Enligt lag så är det idag förbjudet att använda droger som amfetamin, ecstasy, hasch och LSD mfl. Här handlar det om moral… Lena skriver att hon inte haft så stora problem med att sluta, betyder det att hon tyckt att det varit jobbigt nånstans ändå?? Hur lång tid har det gått mellan gångerna under dom här tre åren… Det är oftast inte förens man varit utan en längre tid som suget…kan bli ett problem… Här gäller det att båda är bestämda så att övertalningsförmågan inte tar överhand…
– En gång till?
– Sista gången?
– Kom igen då? osv…
Var och en har ansvar för sitt eget liv, sina beteenden"
/Mari


3)
"Hej.
Naturligtvis har Lena en poäng. Bara den som är förblindad av ideologi kan på allvar hävda att det inte är någon skillnad på bruk och missbruk. Detta grundar jag främst på mina egna erfarenheter av hur droger används i min omgivning (och av mig själv).
-//-Till Lena vill jag säga: du är inget undantag! Fortsätt vara rädd om dig och din pojkvän. Jag önskar er all lycka i framtiden.
Till er på Drugnews-redaktionen: jag har respekt för ert engagemang och delar er strävan att få bukt med missbruksproblemen, men vi är nog inte överens om vilken som är den bästa vägen. Kom gärna ihåg när ni filar på retoriken att även vi som väljer att berusa oss på icke godkända sätt är tänkande, kännande människor.
Till den eventuelle rådville läsaren: ”Just say know!” Kunskap skadar aldrig."
/Lars


4)
"Jag tycker hon har helt rätt. Alla droger går att bruka eller missbruka, er drogfakta, såsom de flesta rabiata anti-knarkorganistioners fakta är under all kritik. Men om man öppnar ögonen och tittar ut i resten av europa där nära majoriteten av EU har legaliserat eget bruk av cannabis så kan man undra, varför sätter Sveriga arslet i backen och vägrar lyssna på rapporter från WHO för att istället läsa sina egna beställningsjobb från forskare som redan vet hur farlig all narkotika är."
/Max


5) "Jag tycker det hon skrev är helt rätt det finns många där ute som har sin egen frihet och måste få göra vad dom vill med sitt liv bara för att man tar en drog betyder det inte att man fastnar för den. Jag har prövat ganska många droger ”hash, extazy, amfetamin, LSD, Svamp Tabbleter m.m. Just nu brukar jag bara Hash jag tar nästan aldrig några tyngre droger längre. Jag tycker bara att jag blivit en bätre mäniska sen jag börgade röka hash den har fått mig att tänka till riktigt mycket & även fått mig att mått dåligt men har aldrig skadat mig på nått sätt.
Jag tycker absolut inte att alla droger ska legalizeras. Men jag tycker det ska finnas en rättig och bra narkotika politik och det gör det inte nu. Förstår inte heller hur man kan få fängelse för att ta en drog för eget bruk, det är väll ändå hans beslut om han ska få ta en drog.
-//-
För ungefär 1 år sedan klottrade jag och höll på och jävlades och förstörde för många, jag kom i kontakt med hash och sen dess har jag aldrig snattat eller gjort nått olagligt förutom att ta en drog, jag vet inte va ni anser om det här men jag ser det som bätre efter som jag själv inte har nå stora problem i livet och har rökt hash i snart 1 år. Jag tycker helt klart att hasch är bätre än alkohol efter som man slipper oroa sig för att dö man blir lungn klarar av att göra sånt som man gör när man inte har rökt. och bara för att man tar en drog måste man ju inte bli en elak person."
-//-/Leif


6) "Hej Lena, du som heter något annat!
Läste din text och tänkte svara dig från Helsingfors. Börjar med, att också önska dig lycka till med de kommande tre definitivt drogfria åren och med familjeplanerna. Efter treårsperioden kan du få svaret för din kommentar: är jag (Lena) eller är jag inte en undantagsfall i kunnandet att låta helt vara med bruket sä där bara – efter en bruk på tre år bakom dig.
Sedan svaret närmare. Har arbetad bl. a. som ungdomsdrogläkare i Finland sedan 20 år tillbaka. Du misstänker att drogfaktan har ändrats sig sedan 1999. Men tänk – har den almänna informationen om kaffe, alkohol eller cigarretter kommit på så mycket sedan dess? – Nya nyanser nog, men allmänt nytt inte.
-//-
Menar Lena, att sluta bruket innan du lär dig att bruka droger som proffs – som missbrukare. Akta, att inte byta droger för alkohol elle lugnande piller under årenas lopp. Fundera, att lära dina eventuella barn innan puberteten, att inte ens testa rusbruk med tobak eller alkohol för tidigt, menar under 18 års ålder. Och att mamman (du) gärna skulle se dina barn inte prova alls med de andra klassiska droger. Livet är för fint att riskera spilla med sådant, som sinnesorganen inte fattar vara osann.
-//–Lycka till med beslutet för den drogfria framtiden – med allt spännade och sinnesfönimmelserika verklighet detta dig medföljer – utan drogernas skugga som en inlärd vana."
/mvh Elias Panelius, läkare, Helsingfors


7) "Hej, ville bara säga att man kan inte bruka något som är förbjudet. Endastmissbruka. Alkohol är inte förbjudet. Det är den stora skillnaden som jagser den."
/B.S


8) "Hej Lena!
Jag tycker inte det är så intressant att prata i termer missbruk/bruk utifrån din beskrivning. Droger och alkohol är inte mindre beroendeframkallande bara för att man brukar dem. Om du lever ett bra och välordnat liv, varför behöver du drogerna då? De flesta människor som håller på med droger och inte drogat så länge, upplever sig inte som missbrukare. Men känslan av att ha kontroll är en illusion, precis som de upplevelser man får när man drogar. Ingen som börjar med knark tänker att han eller hon ska bli narkomaner och ändå sker det hela tiden. Det är ju bra om du upplever att du har så pass mycket kraft och resurser, att det inte kommer bli så, men du har tyvärr inga garantier. Dessutom utgår jag ifrån att du inte låter de preparat du köper genomgå en kemisk analys för att få reda på vad de innehåller. Därmed kan du aldrig veta vad det är du egentligen får i dig och hur du blir på drogen. I mina öron låter det som allt annat än att ha kontroll. Jag blir glad över att läsa att du nu lagt av med drogerna inför att eventuellt bli mamma. Kanonflott! Ingen kan vara en bra mamma och samtidigt berusa sig på alkohol och/eller narkotika. Lycka till!"
/Gunilla, socialarbetare


9) "Jag kan förstå på ett sätt ditt resonomang, men dock är det så att det är inte så att man indelar människor som brukare eller missbrukare. Det finns bruk, missbruk, beroende. Dessutom att använda preparat som är narkotikaklassad är kriminellt. Det är inte så iheller att alkoholister sitter på parkbänken ute, utan de flesta sköter jobb m.m. men har parkbänken framför tv:n
Dock finns det en anledning om man behöver använda sinnesförändrade ämnen vad är det man flyr ifrån?Det finns ingen som är en beroendeperson som någon gång trodde att den skulle hamna där, utan alla tror att de har kontrollen och att man lägger av när man vill.Hur vet du att du inte har varit en fara för dig själv och någon annan?
Förnekelsen är alltid stor"
/Marita


10) ”Jag tycker att Lena har helt rätt i sitt resonemang. Distinktionen bruk-missbruk är något som alla repressionsanhängare är livrädda för! Jättekul att vanligt folk som Lena får komma till tals på er sida, ni vinner mycket i trovärdighet på det."
/David


11) "Hej,
Jag är en tjej på 25 år, som i och för sig aldrig använt narkotika men som verkligen inte är för skrämselpropaganda. Jag tror att för att minska missbruket i Sverige måste man ge saklig information till ungdomar och andra. Detta gäller både i skadeverkningar och definition av begrepp. Jag anser dock inte definitionen missbruk på det beteende du beskriver, vara felaktig. Eftersom all användning av narkotika idag är olaglig borde det rimligtvis också vara ett missbruk och int ett bruk som du vill kalla det att använda dessa droger. Din syn på missbrukare verkar vara alkisarna på torget, men det finns många missbrukare (som också kallar sig själva det) som har ett väl fungerande socialt liv. Din livsstil verkar ha fungerat bra för dig och du skriver att du aldrig varit någon fara för din egen eller någon annans hälsa. En sista fråga är bara: Skulle du råda ditt barn till samma livsstil?"
/Med vänliga hälsningar Emma.


12) "Hej Lena
En viktig orsak till att det heter missbruk, beror på att narkotiska preparat är förbjudna i Sverige, så även om du bara brukar dem så gör du något olagligt och därav missbruket. Det går väl att bruka narkotika, men det är alltid en större risk för du vet aldrig vad du får, ungefär som att dricka hembränt som då också är förbjudet i Sverige. Narkotika kan dessutom slå fel i större utstäckning än alkohol, det är inte så ofta du möter någon inne på ”psyk” med alkoholpsykoser men där i mot kan du träffa folk som det har gått mycket illa för när de använt LSD, hasch och tabletter. Det är klart att det går illa för folk när de dricker alkohol också men om du ser på det i procent tal så ligger de som använder narkotika mycket högre än desom använder alkohol.
Sen tror jag att om alkohol var en ny sak som kom till Sverige så skulle det aldrig bli lagligt att använda det heller. Det skulle vara intressant att höra hur du tänker presentera droger för dina barn i framtiden och se om du är lika positvt inställd till dem då……"
/Sussi


13)"Hej Lena.
Jag har många patienter som är alkoholmissbrukare och en en hel del som är alkoholister. Många av dem har som du ett ordnat hem arbete mm. Tyvärr så är det mer än tidsfråga än något annat innan allt dettarasar och man tappar kontrollen helt och konskvenserna bara växer.
Förnekande är beroende- sjukdomens näring och sponsor.Det är det första steget i tolvstegsprogrammet att inse att man har ett problem. Det anses vara det svåraste steget. Tänk om. Du har spelat rysk rolett."
/Monica, beroendeläkare


14) "Hejsan!
Helt klart är det ett missbruk du har sysslat med. Jag tycker det är synd om dig som har använt dessa droger, som bara bryter ner kroppen och skapar ett beroende. Jag tycker att samhället är alldeles för slapphänt med hanteringen av droger och utövare.
Jag hoppas verkligen att DU klarar att leva ett drogfritt liv och får leva ett lyckligt liv.Bra att man kan läsa ditt mail och skapa en diskussion om det. Du har din syn på saken och jag har min, än en gång lycka till…"
/Peter


15) "Hej Lena och redaktionen.
Grattis om du lyckas att sluta med droger. Det vore intressant att följa er fortsatta utveckling. Jag har själv slutat med droger ett flertal gånger. Jag tyckte jag var duktig som 1975 slutade med amfetaminet, åhh va´ bra jag va. Jag rökte bara lite hasch och drack nån pilsner de flesta dagar istället, det var ju ingen drog, jag var nästan precis som en vanlig människa. Jag tog mig en brakfylla på helgerna, precis som en vanlig människa. Ibland i veckorna också, men vadå? Det var ju fotbollsmatch, det gör väl alla andra också.
Det där var en j-la förnekelse bara, det ser jag nu många år efteråt, sedan jag varit tvungen att sluta helt med alla sinnesförändrade droger. Det lyckliga med att vara en idiot är att man själv inte vet om det, man tror man är fullt normal. Den siste att förstå att han har drogproblem, är missbrukaren själv, alla andra har sett det i åratal.
Lena, skriv gärna och berätta ärligt om din och din pojkväns fortsatta konsumtion av sinnesförändrade medel. Ta med allting, piller, hasch, öl m.m.
Hoppas det går bra för er, inte bara under graviditeten och amningen, utan att era barn får en fin uppväxt i ett tryggt hem med pålitliga föräldrar, dvs utan droger. "
/Kram Olle.


Redaktionen tackar för alla svar till Lena och synpunkter på Drugnews.
Vi hoppas kunna återkomma med flera brev med läsarfrågor framöver.
/Mvh redaktionen Drugnews

Etiketter:

Annonser