Budgetproppen: Extra miljoner mot narkotika och för utsatta barn

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Regeringen vill under tre år avsätta 265 miljoner kronor för att bekämpa narkotika och 100 miljoner kronor för stödjande insatser för barn till missbrukare och andra utsatta unga. Dessutom föreslås i budgetpropositionen 605 miljoner nästa år för att utbilda fler poliser.

Pengarna mot narkotika (en bråkdel av vad folkrörelse-uppropet häromdagen krävde skulle öronmärkas) ska användas för att initiera och genomföra en nationell handlingsplan mot narkotika. Den är dock ännu inte klar, än mindre antagen, utan håller på att tas fram på Socialdepartementet med utgångspunkt från narkotikakommissionens rapport och drogvaneenkäter som tyder på ökat missbruk bland ungdomar och grava missbrukare.

Tidigare har en nationell handlingsplan för att förebygga alkoholskador lagts och 450 miljoner kronor anslagits till den. Inom dess ram anslås nu ytterligare 100 miljoner kronor (50 mkr i år, 25 mkr nästa och 25 mkr år 2003) för stöd till barn till missbrukare och barn i familjer där våld och övergrepp förekommer.
”Förhoppningen är att handlingsplanerna mot narkotika och alkoholskador lokalt och regionalt kan samordnas”, säger Ralf Löfstedt, departementssekreterare på Socialdepartementet, till Drugnews.

900 poliser om året beräknar regeringen ska utbildas på de snart tre polishögskolorna. Förutom fler och yngre poliser ska särskilt närpolisreformen fullföljas och kvalitén på brottsutredningar stärkas.
Totalt beräknar regeringen att höja polisens anslag med nära två miljarder kronor för åren 2001-2004. Dessutom har polisen tidigare i år tilldelades ett engångsanslag på 600 miljoner kronor.
Även Brottsoffermyndigheten, Brottsförebyggande rådet och Rättsmedicinalverket föreslås få höjda anslag nästa år. Bland andra moderaterna är besvikna på att inga nysatsningar inom kriminalvården ges plats i budgeten.

Läs mer i Drugnews:
Upprop för samlad insats mot narkotikamissbruket

Etiketter:

Annonser