Ex-missbrukare ska behandlas med amfetamin

(Drugnews/SL)
UPPSALA Beroendekliniken i Uppsala ska som en av de första klinikerna i världen på prov ge låga doser av amfetamin till vuxna före detta missbrukare med beteendestörningen ADHD. Läkemedelsverket har gett specialtillstånd eftersom preparaten inte är tillåtna i Sverige.

Flera med koncentrationssvårigheter och hyperaktivitet uppger att de känt sig normala när de själva testat amfetamin, men har sedan ökat doserna. Andra som lyckats bryta missbruket uppger att de då känt oron komma tillbaka.
Hittills har elva missbrukare som står i kö till beroendekliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala fått diagnosen ADHD. Två av dem ska nu på försök få amfetamin i ungefär en hundradels dos av vad missbrukare intar.

”Vi tror att denna behandling tillsammans med stödjande sociala insatser ska kunna hjälpa patienterna till att kunna leva normala liv”, säger Gunnel Ersson, läkare vid beroendekliniken, till Upsala Nya Tidning.

Omkring ett par tusen barn med damp/ADHD-diagnoser medicineras idag i Sverige med låga doser av amfetamin. Medicineringen och omtvistad och kritiker talar om risken att normala ivriga barn ges slaskdiagnoser istället för uppmärksamhet och stöd.

Läs mer i Drugnews:
Barnmedicin fungerar som kokain enligt forskare
Nya rön om kontroversiell Damp-medicin
• G Ohrlanders krönika ”Exit Damp i striden om bokstavsbarnen”

Etiketter:

Annonser