Ryskas föredrag om dotterns heroindöd berörde

(Drugnews/SL)
GÖTEBORG ”Vad gjorde jag för fel?!” Tatjana Murtazinas fråga dröjer sig kvar efter hennes föredrag på bokmässan om narkotikaproblemen i det nya Ryssland och 16-åriga dottern Julias död. Nu arbetar hon med ungdomar i riskzonen i hemstaden S:t Petersburg.

Tre år efter den unga heroinistens död arbetar Tatjana dels i en föräldrarörelse mot droger, dels med ett ungdomsprojekt i S:t Petersburg som är en del av det svensk-ryska projektet Drugbox. Hon träffar vilsna ungdomar, besöker skolor och talar med anhöriga. Ett 20-tal av Julias vänner är idag döda.
”Kan jag hjälpa någon, på något sätt, så är det ett sätt att hjälpa min dotter och minnet av henne”, säger Tatjana till Drugnews.
Nu ska berättelsen om Julia och Rysslands drogproblem bli en fotobok med material som fotografen Maria Söderberg samlat från otaliga resor till staden på andra sidan Östersjön.

Även om vardagen i Ryssland, som dras med stora ekonomiska och sociala problem efter Sovjets sönderfall, är svår så är drogproblem ofta globala och gemensamma.
Två tjejer från Kungsbacka kommer fram till Tatjana och vill veta mer.
”Man grips av hennes berättelse och vi är ju lika gamla som Julia blev”, säger Lina Karlsson och Anna Lundgren, båda 16 år, som med kamrater från Lindälvsskolan besöker bokmässan.

Med hjälp av tolken Kajsa Öberg Lindsten talar de länge med Tatjana i ett hörn på avdelningen Internationella torget. Lina och Anna berättar om droger som cannabis, GHB och ecstasy som många vänner lockas att pröva.
”Vi får lära oss en del teoretiskt i skolan om droger. Men det är först när man träffar människor som har drabbats som man förstår hur farligt det är”, säger de.
Tatjana visar bilder på dottern tagna strax före hennes död. De svenska gymnasieflickorna förundras över att hon såg så fräsch ut.
”Det är inte alltid lätt att se på utsidan vilka som är narkomaner. Hon började med marijuana och avled efter en överdos heroin i en lägenhet. Jag säger inte att alla som prövar cannabis blir narkomaner, men risken är alltför stor”, säger Tatjana och kramar de båda svenska flickorna.

Läs mer i Drugnews:
• reportaget JULIA – en berättelse från S:t Petersburg

Mer om Ryssland i tidningen Narkotikafrågan.

Etiketter:

Annonser