Berusade 16-åringar mördade pensionär

(Drugnews/SL)
TÖREBODA/MARIESTAD De två 16-åriga pojkar som nu står inför rätta för att ha mördat och gravt skändat en 89-årig man i Töreboda kan inte förklara varför dådet skedde. De var sysslolösa och hade druckit hembränd sprit hela dagen och sökte upp mannen i en impulshandling. Nu riskerar de långt fängelsestraff.

”Det är två killar som mår mycket dåligt och som missbrukar alkohol. Men det räcker inte för att förstå hur det kunde hända”, sade försvarsadvokaten Staffan Uvabeck till TT i samband med att rättegången inleddes i Mariestads tingsrätt.
Den beräknas pågå i tre dagar bakom stängda dörrar.

Det var måndagen den 14 maj som de alkoholpåverkade pojkarna sökte upp 89-åringen i hans hem utan synbart motiv. Han dödades med hammare och skändades sedan med kniv – pojkarna skar bland annat ut och tog med sig ett öga hem. Det var när de visade det för en kamrat flera dagar senare som de polisanmäldes, enligt Aftonbladet.
På frågan varför de begick dådet svarade en av dem i polisförhör:
”Vet inte. För det var häftigt och roligt ungefär…”

Den ene pojken medger dråp, den andre nekar till själva dådet, men erkänner att han efteråt medverkade vid att skända och stympa kroppen. Att de valde ut just 89-åringen var en slump, enligt pojkarna.

En av pojkarnas mor har berättat i TV4 att hon tidigare förgäves sökt hjälp för 16-åringen hos socialtjänsten.
16-åringarna har förklarats friska i en rättspsykiatrisk undersökning, vilket innebär att de inte kan dömas till rättspsykiatrisk vård. Med tanke på deras låga ålder riskerar de dömas till sluten ungdomsvård eller maximalt fyra år i fängelse om de döms för mord.

Etiketter:

Annonser