Dopinganklagad friidrottssegrare utbuad

(Drugnews/SL)
EDMONTON Dopinganklagade ryskan Olga Jegorova lämnade friidrotts-VM i Edmonton med guldmedalj efter segern på 5000 meter, men publiken buade. Etiopiska bronsmedaljören vägrade komma till prispallen och storstjärnan Gabriela Szabo, som kom åtta, sade: ”Jag har ingen chans att vinna mot robotar”.

Att ryskan trots att hon lämnat ett positivt bloddopingprov (epo) månaden före vid en tävling Frankrike fick ställa upp i friidrotts-VM berodde på schabbel. Fransmännen missade ta det ännu obligatoriska blodprovet vid sidan om det avslöjande urinprovet. Inom kort ändras reglerna då urintest anses räcka, men rent juridiskt tvingades alltså Internationella friidrottsförbundet låta ryskan starta. Även om medicinska expertisen var övertygad om att hon dopat sig.

Dopingskandalen blev inte mindre av att kanadensiska skollärarinnan och sprintern Verolyn Clarke testats positivt för anabola steroiden stanozolol på ett träningsläger inför VM-tävlingarna.

Bloddoping är en ny form av doping inom friidrotten. Epo har tidigare förekommit inom bland annat uthållighetssporter som cykling och skidåkning. Inför OS i Sydney togs nya testmetoder fram för att upptäcka fusk.

Avsaknad av nya världsrekord under friidrotts-VM i Edmonton tolkas dock av några som ett hälsotecken – att doping inte var så utbrett under tävlingarna.

Läs mer i Drugnews:
Drogfakta om epo:
Messing: dopingtesta alla inför stortävlingar!
Mästercyklisten Pantani överklagar dopingdom
Drog-OS: dopad får lämna tillbaka medaljen

Etiketter:

Annonser