Uppsagd rökare blir fall i Arbetsdomstolen

2000-12-15 10:59 (DrugNews/SL)
ÄNGELHOLM En man som vid tre tillfällen setts röka på jobbet har varslats om uppsägning av företaget Ecophon i skånska Hyllinge. LO:s Rättsskydd tänker driva fallet till Arbetsdomstolen.

Företaget och lokala facket kom för sju år sedan överens om att försöka uppnå en rökfri arbetsplats och rökförbud infördes, men bara för de som anställdes efter den 1 oktober 1994.
När mannen började på Ecophon skrev han på en förbindelse om att inte röka på arbetsplasten. Men under åren har han ertappats rökande två gånger utomhus och en gång inne på lagret. Företaget menar att man framfört muntliga varningar till mannen, men att han inte visat intresse för att få hjälp att sluta röka.

”Vi anser definitivt att det inte finns någon laglig grund för uppsägning i det här fallet”, säger förbundsjurist Jeanette Grenfors på LO-TCO:s Rättsskydd till Nordvästra Skånes Tidningar enligt TT.
Hon anser att företaget inte tillräckligt informerat mannen om rökförbudet och dess konsekvenser. I stämningsansökan till Arbetsdomstolen, AD, påpeka också att det fortfarande är tillåtet att röka för anställda som börjat på Ecophon före oktober 1994.

Industrifacket kräver att mannen får behålla jobbet och begär även att han får ett skadestånd på drygt 80 000 kronor. Han ska arbeta kvar på företaget tills fallet avgjorts i AD under nästa år.

Fotnot: Rökförbud gäller i Sverige på skolor, kollektivtrafik och allt fler arbetsplatser och i offentliga byggnader. Nationella folkhälsokommittén föreslog nyligen i ett folkhälsobetänkande att tobakslagen skärps med bland annat rökförbud på krogar och kaféer och krav på särskild licens för tobaksförsäljare.

Läs mer i DrugNews:
Stockholm stad hjälper anställda sluta röka
Folkhälsokommittén föreslår rökförbud på krogen

Etiketter:

Annonser