Bush valseger gläder tobaksindustrin

NEW YORK Tobaksaktierna steg på New York-börsen när det på onsdagen stod klart att George W Bush blir USA:s näste president. Tobaksbolagen hoppas nu på ett mindre fientligt politiskt klimat under den kommande fyraårsperioden.

Under Clinton-eran har tobaksbolagen förlorat mark och rökare. Tuffa tobakslagar har införts som begränsar bolagens handlingsfrihet och i skadeståndsprocesser har de tvingats betala mångmiljardbelopp till delstater och enskilda.

En ny presidentadministration och en kongress med republikansk dominans väcker hopp för tobaksbolagen. Och tobaksjätten Philip Morris har varit en av de större bidragsgivarna till presidentkampanjen och republikanska partiet.

George Bush har flaggat för en mer industrivänlig politik med skattesänkningar och färre regleringar. Han avser också att släppa justitiedepartementet krav på federal ersättning för tobaksrelaterade hälsokostnader. Sådana rättegångar, planerade till 2003, skulle vid framgång kunna göra tobaksbolagen bankrutta, skriver Financial Times

Bland hälsovänner finns även en internationell oro för att USAs statsförvaltning kan bli mindre intresserad av att stöda en ny skärpt tobakskonvention inom WHO.

Läs mer DrugNews:
EU stämmer amerikanska tobaksbolag för smuggling
USA: halvera andelen rökare på 10 år
Tobaksbolagens motstrategi granskad

•Läs även om George W Bush syn på drogpolitik.

Etiketter:

Annonser