Slutstrid om vinskatten sköts upp

2000-08-28/10:09 (uppdat 22:01) (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Slutstriden om sänkt vinskatt inleddes på måndagen. Då satte sig regeringen i slutförhandlingar om nästa års budget med samarbetspartierna vänstern och miljöpartiet.
• Men vinskattefrågan lades snabbt åt sidan – v och mp signalerar nej. Det blir dock sänkt skatt, men hur mycket och när avgörs först i slutet av oktober i samband med nationella handlingsplanen för alkohol presenteras, enligt TT.

Intentionen var att sy ihop hela budgetförslaget till på torsdag. Men vid lunchtid meddelade finansminister Bosse Ringholm att alkoholskatten inte ”måste avgöras just idag eller i morgon”.
”Det viktigaste är att vi kan fatta beslut om handlingsplanen och beskattningen i ett sammanhang”, sade han enligt TT.

Därmed kan en ministerstrid också avvärjas. Regeringen har varit oenig och har sänt ut dubbla budskap om alkoholskattenivån.
• Finansminister Ringholm – själv helnykterist – vill halvera vinskatten, från 27:20 kronor till 13 kronor per liter. Något som skulle leda till minskade skatteintäkter på cirka 1,6 miljarder kronor.
• Socialminister Lars Engqvist tycker att en alkoholskattesänkning kan vänta. Åtminstone utifrån privatinförselaspekten – legal införsel från andra EU-länder anses inte ha ökat alarmerande efter höjda kvoter i juli.

Men problemet är att EU-kommissionen anser att olika svenska skattenivåer för öl och vin missgynnar vinproducenter och favoriserar inhemska bryggare. Och svenska regeringen har redan lovat kommissionären Frits Bolkestein att sänka vinskatten.

Samarbetspartnerna vänstern och miljöpartiet tycker dock att Sverige ska ta strid med EU, inte minst utifrån folkhälsoskäl.

En möjlig utväg för regeringen – för att rädda hem hela budgetarbetet, där alkoholfrågan givetvis bara är en liten men viktig pusselbit – blev därför att samordna vinskattesänkningen med den nationella alkoholplan som ska läggas i oktober. Men om varningar/information till ungdomar och tidigare stängning av nattöppna krogar kan balansera växande alkoholskador en konsumtionsökning som prissänkningar befaras leda till är tveksamt.

Alkoholforskare har flera gånger varnat för att uppgivandet av den restriktiva svenska alkoholpolitiken kommer att kosta fler människoliv.

Läs mer i DrugNews:
Ringholm: förslag i höst om ny alkoholskatt!
Engqvist: sänkt alkoholskatt kan vänta
”Högre totalkonsumtion med ökade alkoholskador är ett pris för EU-medlemskapet.” (alkoholforskaren Eckart Kühlhorn)

Andra lästips:
Dags för stora vinkriget (Aftonbladet)
Sänkta alkoholskatter ökar det sociala lidandet (Sven-Olov Carlsson, IOGT-NTO)

Etiketter:

Annonser