Länsförsäkringar backar i misshandelsfall

2000-08-25 /11:54 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Länsförsäkringar ändrade på fredagen sitt tidigare beslut att neka en överfallen kvinna ersättning. Mie Jagne ska nu få fullt skadestånd och försäkringsbolaget ska göra en översyn av sin skadehantering.

Mie Jagne hade druckit alkohol och var mörkhyad. Därför borde hon hållit sig undan bråket för fyra år sedan i centrala Stockholm när en man kallade henne ”jävla neger” och kom i ordväxling med hennes väninnor, ansåg försäkringsbolagets ombud som citeras av Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter.
Mannen slog till henne och dömdes senare för misshandeln. Hon har fortfarande sviter efter överfallet och kan inte arbeta.

Men eftersom det anges i villkoren att hemförsäkringen inte gäller om man varit alkoholpåverkad – om man inte kan bevisa att det inte haft betydelse för uppkommen skada – nekade Länsförsäkringar henne ersättning. I tvisten i tingsrätten sade bolagets ombud också att Mia Jagne ”var särskilt utsatt på grund av sin hudfärg eftersom det förekommit okvädningsord mot henne”.

Bolaget beklagade på fredagen hur ombudet uttryckt sig och påpekade att man tar avstånd från all form av rasism och diskriminering på grund av kön, religion eller etnisk tillhörighet.
”Eftersom vårt agerande har uppfattats negativt och drabbat Mie Jagne gör vi i detta fall ett undantag från våra tydliga villkor och utbetalar ersättning”, skriver Länsförsäkringar i ett pressmeddelande och lovar se över sin hantering av skador som omfattas av överfallsmomentet i hemförsäkringen.

Etiketter:

Annonser