Narkotikaforskare: rekordmånga dör av knark

2000-08-24 /19:04 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Dödligheten i landet till följd av narkotikamissbruk ökar och är bland den högsta i Europa. Narkomanvården behöver nu regelverk, organisation och mer resurser för att bryta trenden, skriver fem medicinare i en debattartikel i Dagens Nyheter.

”Det finns fler heroinmissbrukare än någonsin tidigare och dödligheten ökar. Fler än 200 missbrukare dör bara i Stockholm varje år”, säger en av artikelförfattarna Ann Engström, biträdande chefsöverläkare på Beroendekliniken Syd i Stockholm, till DrugNews.
Hon menar att situationen är akut och att något snabbt måste göras. Att hjälpa aktiva narkomaner förhindrar samtidigt att epidemin sprider sig vidare och har därigenom en preventiv effekt.

Men det råder ofta stor uppgivenhet när det gäller behandling av grava narkotikamissbrukare eftersom flera återfaller efteråt och risken för överdoser är stor. Men trots att internationella studier visar att det finns effektiva behandlingsmetoder får flertalet narkomaner inte den hjälpen, menar artikelskrivarna. De tycker att riktade statsbidrag till narkomanvården bör tas fram och gärna koppla dem så att goda resultat premieras.

Av minst 3 000 heroinister i Stockholmsområdet får idag endast omkring 300 metadonbehandling. Men ersättningsmedlet (en syntetisk opiat) är omdiskuterat och ges endast efter strikta kontroller till heroinister som missbrukat flera år och prövat andra behandlingsformer. I hela landet är antalet aktuella metadonpatienter maximerat till 800 och många står i kö. Dessutom är det fråga om en dyr och ofta livslång behandling.

Artikelskrivarna menar att alternativa preparat och metoder mer borde prövas. Exempelvis receptorblockeraren naltrexon till yngre opiatmissbrukare och ersättningsmedlet subutex till mer etablerade missbrukare. Subutex är ett nytt medel i Sverige som givit mycket goda resultat i kombination med terapi och fått missbrukare helt drogfria på bara tre månader. Studien i Stockholm gällde endast fem patienter, men har nu utökats till 25.
”Unga missbrukare borde få testa dessa medel istället för att vänta på att kvalificera sig till metadonbehandling. Dit krävs idag fyra års dokumenterat injektionsmissbruk av opiater och risken för dödsfall stor”, säger Ann Engström.

Socialstyrelsen ser för närvarande över nuvarande metdonföreskrifter och möjligheten att uppgradera andra preparat. Även behandlingsresultaten av metadonpatienter undersöks i en långtidsstudie som ska lämnas till regeringen i höst, berättar byrådirektör Bengt Wennermark på Socialstyrelsen.

Fotnot: 265 personer avled i Sverige 1997 till följd av narkotikamissbruk och ytterligare fler där drogmissbruk var underliggande orsak, enligt Socialstyrelsens officiella statistik. Även om kriterierna ändrats flera gånger under åren ökar den narkotikarelaterade dödligheten. ”Men att jämföra med andra länder är svårare på grund av olika praxis och tradition, säger Ulf Guttormsson, forskare på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, till DrugNews.

Läs mer i DrugNews:
”Epilepsi-medin tar bort mot drogbegär”
”Lyckat test med nytt medel mot heroinmissbruk”

Etiketter:

Annonser