Hård thailändsk narkotikadom gäller även i Sverige

1999-06-15 /17:29 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM En 33-årig kvinna dömd till 43 års fängelse för ett narkotikabrott av thailändsk domstol måste avtjäna hela straffet i Sverige.

Hon greps för några år sedan i Thailand med 5,8 kilo heroin och dömdes till det långa fängelsestraffet. Sedan hon suttit av fyra år i thailändskt fängelse fick hon återvända till Sverige i december förra året med hopp om att få straffet kortat. Men svenska regeringen avslog nyligen hennes begäran.
– När hon kom till Sverige övertog vi samtidigt det thailändska straffet. Det finns ingen fastställd praxis att de straffen automatiskt ska kortas här hemma, säger kammaråklagare Magnus Berggren på nådeenheten till DrugNews.
Att kvinnan nu tvingas sitta av de återstående 39 åren i svenskt fängelse är dock inte troligt. Hon har möjlighet att återkomma med nådeansökan.
Advokat Peter Althin anser i en intervju i Metro att kvinnan missletts av den information hon fick av svenska myndigheter innan hon bestämde sig för att begära att överlämnas till Sverige.
Omkring 120 svenskar är frihetsberövade utanför Norden, de flesta i europeiska länder, enligt Utrikesdepartementet. Flera av dem är dömda för narkotikabrott.

Etiketter:

Annonser