HD prövar kokaindom för “tv-profil“

STOCKHOLM Högsta domstolen ger prövningstillstånd för en 35-årig musikjournalist som tog kokain på stockholmsklubben Spy Bars toalett. I tingsrätten dömdes han till böter, men i hovrätten till en månads fängelse.

Den s.k. “tv-profilen“ ertappades 30 november 2006 av en entrévärd med att sniffa kokain i ett toalettbås. Tillkallad polis hittade 0,73 gram av ett vitt pulver hos mannen som en analys slog fast vara kokain.

35-åringen erkände tilltaget i tingsrätten och dömdes för ringa narkotikabrott till drygt 40 000 kronor i böter. Men åklagaren ville slå fast var gränsen till normalgraden av narkotikabrott går och överklagade. Den gräns som brukar tillämpas är 0,60 gram.

I hovrätten nekade 35-åringen till narkotikabrott och försökte ifrågasätta kokainets farlighet. Experter vittnade dock om drogens mycket beroendeframkallande verkan och att kokain bör jämställas med heroin i farlighetshänseende.

Samtidigt hävdade han under rättegången att han hade blivit bjuden och att det var första gången han prövat kokain och att det var “ett gigantiskt misstag“.

Mannen som medverkat i tv-produktioner, skrivit böcker och är välkänd i musikkretsar överklagade fängelsedomen till HD som nu alltså ska pröva fallet, rapporterar Aftonbladet.

Etiketter:

Annonser