Fler dödsfall bland narkomaner

MALMÖ/STOCKHOLM Narkotikarelaterade dödsfall har mer än fyrdubblats i Sverige sedan 1995. Det visar statistik från landets sex rättsläkarstationer som ifjol konstaterade 413 döda narkomaner. Utvecklingen återspeglar troligen kraftigt ökat heroin- och blandmissbruk.

Enligt den preliminära statistiken avled 99 personer i samband med narkotikamissbruk 1995 och hade ökat till 425 för två år sedan och 413 ifjol. Statistiken omfattar dödsfall som inte inträffat på sjukhus.
“Utvecklingen är alarmerande. Den återspeglar sannolikt en kraftig ökning av både av heroin- och blandmissbruket, i synnerhet i yngre åldersgrupper“, säger docent Peter Krantz vid Rättsmedicinalverket i Lund, som sammanställt uppgifterna, till Upsala Nya Tidning.

Rättsmedicinalverket har dock inte resurser att närmare analysera och försöka kartlägga orsakerna bakom det ökade antalet dödsfall.

Men ökningen av konstaterade narkotikarelaterade dödfall på rättsläkarstationerna har ökat särskilt sedan mitten av nittiotalet. Ökningarna har procentuellt varit störst utanför Stockholm- och Skåneregionerna, även om dessa båda har högst narkotikarelaterade dödstal (Stockholm ökade åren 1995-2003 från 51 till 136 dödsfall och inkomna i Lund från 30 till 95 döda ifjol). Rättsläkarstationen i Uppsala har ökat från sex till 42 obducerade narkotikadöda samma år, Linköping från sju till 48, Umeå från fyra till 39 och Göteborgs rättsläkarstation från ett till 53 narkotikarelaterade dödsfall.

För Göteborg kan ett ökat heroinmissbruk vara en orsak bakom uppgången då staden inte hade många heroinister före mitten av 1990-talet, enligt docent Krantz.

Regeringens narkotikasamordnare Björn Fries oroas över de ökade dödstalen.
“Utvecklingen visar att insatserna måste förstärkas på bred front. Gruppen av tunga missbrukare har ökat och vi måste bli bättre på att ge de här människorna vård“, säger han till TT.
De grava missbrukarna uppskattades 1999 till 26 000 och Fries tror att de idag ökat till cirka 30 000.

Orsaker till den negativa utvecklingen kan även förklaras av ökad tillgång på narkotika.
“Våra missbrukare åker inte över till Köpenhamn längre, priserna på heroin är lika lågt i Malmö. Mer heroin har lett till fler överdoser, fler sjukdomar, köer till metadonprogram och avgiftning, heroinister som prostituerar sig“, säger Magnus Andersson, kurator på det omstridda sprututbytesprojektet i Malmö, till Drugnews.

Ett tjugotal missbrukare avled ifjol bland de 1 150 som kommer och får rena sprutor. Dödstalen är lägre än i Stockholmsområdet, men vi får inte slå oss till ro, menar Magnus Andersson.
“Vi måste ha mer fältarbete, mindre byråkrati. Analysera varje dödsfall, få mer kunskap“, “, säger han.
Sprututbytesprojeket har inlett ett forskningsprojekt bland sina 1150 klienter. Heroinisterna intervjuas om bl a överdoser. Och kurser i första-hjälpen med livräddning har hållits för att missbrukare ska kunna hjälpa varandra.

Även nedskärningar inom missbruksvården kan ha ha spelat in.
“Anledningen är att narkomaner förvägras vård som utgår från verkliga behov och inte från en abstrakt norm. På RFHL ställer vi oss frågan: Måste man dö bara för att man använder narkotika?“ säger Per Sternbeck på Riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende, till SVT Text.

Att det behövs mer vårdinsatser håller även Riksförbundet för ett narkotikafritt samhälle med om.
“Alla måste få vård, frivillig eller tvångsvård. Men eftersom kommunerna inte klarar uppgiften idag, så måste staten ta över finansieringen av narkomanvården“, säger Per Johansson på RNS till Drugnews.

Etiketter:

Annonser