Vietnam: 9 dömda till döden för drogsmuggling

HANOI En domstol i Vietnam dömde i måndags nio personer till döden för att ha smugglat narkotika in till landet från Laos. Ledaren för smuggelligan är en 56-årig kvinna.


Domstolen i Nghe An-provinsen dömde de nio till döden och två andra till livstids fängelse för handel och smuggling av droger från Laos till Vietnam, rapporterar nättidningen VNExpress.

De befinns skyldiga till att ha styrt smuggling av 105 kilo metamfetamin, heroin och syntetiska preparat från Laos till Vietnam från 2021 till våren 2022, när ligan greps. Misstänkta ledaren Tran Thi Mau och hennes kumpaner ska ha köpt drogerna i grannlandet och sedan anlitat lokalbefolkning för att illegalt transportera varorna genom djungeln över gränsen till Vietnam.

Vietnam har mycket hårda narkotikalagar där alla som befinns skyldiga för innehav eller handel med 600 gram eller mer av heroin, kokain eller över 2,5 kilo metamfetamin riskerar dödsstraff. Enligt Amnesty är Vietnam ett av de länder som avrättar flest personer i världen, skriver AFP.

Narkotikahandel är fortfarande omfattande i det sydostasiatiska landet – ifjol greps 41 400 misstänkta personer för narkotikaförsäljning, en ökning från 36 000 året före, enligt uppgifter från Ministeriet för allmän säkerhet, rapporterar Reuters.

I november ifjol dömde en domstol i Ho Chi Minh-staden 18 personer till döden, däribland två sydkoreaner och en kinesisk medborgare, för del i transport och handel med narkotika från Kambodja till Vietnam år 2020.

Vietnam ligger nära ”Gyllene triangeln” (där Myanmar, Thailand och Laos geografiskt möts) där droger produceras i otillgängliga områden och Ho Chi Minh-staden har blivit ett allt viktigare nav för narkotikaligor i smuggeltrafiken.

Annonser