Skolor uppmanas skaffa naloxon

WASHINGTON D.C Vita huset uppmanar nu amerikanska skolor att vidta kraftfulla åtgärder för att minska användningen av droger och förebygga dödsfall på grund av överdoser. Bland annat uppmanas skolor att skaffa tillgång till naloxon.

Vita huset vänder sig nu till amerikanska skolor för att rädda liv och minska överdoser. Det sker i ett gemensamt brev undertecknat av USA:s utbildningsminister Miguel A. Cardona och Rahul Gupta från Office of National Drug Control Policy. Brevet vill få skolor och skolpersonal att agera kraftfullt mot ungdomars droganvändning och minska dödligheten.

Med över 107 000 dödsfall förra året till följd av överdoser, något som beskrivs som ”oacceptabelt högt” i brevet, uppmanar Vita huset nu skolorna att vidta åtgärder. Det främst den olagliga fentanylen som tar unga liv. Överdoserna bland unga fördubblades från 2019 till 2020 har noterats och trenden har fortsatt enligt Vita Huset, även om det totala antalet människor som dog av överdoser sjönk 2022.

Enligt brevet sker två tredjedelar av tonårsdödsfallen i narkotikarelaterade överdoser när andra personer som skulle ha kunnat ingripa är närvarande. Det handlar om personer från 11 år och uppåt som befinner sig i närheten, till exempel i samma rum eller samma hus.

Vita huset uppmanar nu skolor att skaffa naloxon för att hantera opioidöverdoser och att utbilda både personal och elever om hur man agerar vid en överdos. Skolorna bör också uppmana familjer att ha naloxon, som säljs receptfritt i USA, hemma.

Utöver detta betonar Vita huset i brevet vikten av att förebygga droganvändning. Man rekommenderar att satsa mer på förebyggande program och poängterar att detta utgör en avgörande och effektiv åtgärd för att rädda liv.

Läs hela brevet: Letter to Schools (pdf)

Annonser