Boken om Alis tillfrisknande

Framgång, missbruk, tillfrisknande. Ali Reunanens självbiografi ”Hej, jag heter Ali” (skriven tillsammans med Maria Andersson) är en lättläst skildring om vägen från missbruk, kriminalitet, utanförskap och ensamhet – berättat med glöd och ärlighet. Det tycker Drugnews recensent Pelle Olsson.

Alla människor har något intressant att berätta. Det gäller i särskilt hög grad för Ali Reunanen. Han är en av grundarna av Kriminellas Revansch i Samhället (KRIS, tillsammans med Christer Karlsson, Börge Hellström m.fl.) och med en tung kriminell, drogkarriär som barlast.

Men Reunanen har parallellt med sin alkoholism och sitt amfetaminberoende, också en annan historia att berätta om.


”Hej, jag heter Ali”, av Maria Andersson och Ali Reunanen, Idus förlag 2023


Aktuell bok.

Allt berättat med glöd och ärlighet i hans självbiografi Hej, jag heter Ali som är skriven tillsammans med författaren och entreprenören Maria Andersson.

Ali föddes 1956 i Stockholm av en finsk mamma och en pappa med ryska rötter. ”Mina föräldrar byggde upp en stor del av sin tillvaro på smuggel”, skriver han. Efter några år i Finland flyttade familjen för gott till Sverige. Porträttet av föräldrarna är kärleksfullt, men inte insmickrande. Den nyanserade bilden av den på ytan hårda pappan – som tidigare haft svåra alkoholproblem – som mjuknar med åren är en av behållningarna med boken.

Författarens egen livshistoria omfattar en framgångsrik idrottskarriär inom judosporten och som medarbetare inom film- och nöjesindustrin där han träffade en massa världsartister.

Här kan man snacka om name-dropping: Rolling Stones, Pink Floyd, Tina Turner, Nirvana (kalabalik som chaufför med Kurt Cobain och Courtney Love), Europe (turné med bandet i Japan). Men allt sket sig på grund av Alis missbruk.

Ali Reunanen och medförfattaren Maria Andersson på bokrelease. Foto: Jessica Vikberg

Han satt i amerikanskt fängelse två gånger, varifrån han bjuder på intressanta inblickar, och senare på Roxtuna-anstalten i Sverige. Det var där som vändningen kom tack vare tolvstegsbehandling inne på anstalten.

Det är Alis tillfrisknandet som är bokens grundtema. ”Till ett, värdigt, drogfritt och hederligt liv med mål och mening” som det står övertydligt på omslaget. Kanske blir det lite för mycket av handbok om alla turer i behandlingen på slutet. Annars är det en lättläst skildring som både är sorglig och ofta humoristisk – och med ett lyckligt slut.

Annonser