Svensk gripen på Atlanten med 1,5 ton kokain

En svensk är bland de fyra som i maj greps när spansk polis bordade en segelbåt med 1,5 ton kokain i lasten. Beslaget var en del av en operation som pågått sedan 2022.


Gripandet var enligt det spanska inrikesdepartementet en del av en långvarig operation där myndigheterna har följt smugglarnas planer sedan 2022.  Då fick polisen information om att personer som använder Spanien som logistiknav planerade att genomföra en omfattande kokainsmuggling.

Polisen kunde identifiera den segelbåt som smugglarna planerade att använda och efter att den seglat till Sydamerika och Karibien för att hämta narkotikan, stoppades den på väg mot Spanien av den spanska nationella polisen i samverkan med marinen. Bordningen skedde omkring 1 000 sjömil (ungefär 185 mil) från den spanska kusten.

På båten upptäcktes 50 balar med kokain som sammanlagt vägde 1,5 ton. De fyra besättningsmedlemmarna, varav en från Sverige, greps och fartyget sänktes då det var i dåligt skick.

Operationen var ett samarbete mellan flera nationer och myndigheter från bland andra Storbritannien, USA och Italien deltog. Detta är det sjätte fartyget som beslagtas på bara fem månader. Totalt har 13 ton kokain beslagtagits sedan början av 2023

Annonser