IVO kritik mot läkare

Inspektionen för vård och omsorg kritiserar en läkare som skrivit ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel. Kritiken är dock inte så allvarlig att ärendet lämnas vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

En läkare som arbetar på en av de vårdcentraler i Halland som tar emot patienter som blivit beroende av lugnande och smärtstillande läkemedel får kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att ha skrivit ut mer läkemedel än vad som varit medicinskt motiverat. I ett fall ha en patient kunnat bygga upp ett lager motsvarande ett års förbrukning, skriver Hallandsposten.

IVO konstaterar, efter att ha genomfört journalgranskningar, att de höga doserna och kombinationen av preparat utgjorde en påtaglig fara för patienternas säkerhet. Läkaren kritiseras också för brister i journalföringen.

IVO genomförde granskningen sedan ett antal apotek larmat inspektionen om att läkaren skrev ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel.

IVO anser inte att det finns anledning att lämna ärendet vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, men kan komma att följa upp läkarens förskrivningar i framtiden.

Annonser