Svårt vägval för IOGT-NTO-rörelsen

IOGT-NTO, Ungdomens Nykterhetsförbund, barnorganisationen Junis och Nykterhetsrörelsens Scoutförbund kan komma att gå ihop i en ny organisation. Deras kongresser i veckan ska ta ställning till förslag från de fyra förbundsstyrelserna att utreda frågan.


IOGT-NTO har redan haft två dagar digital kongress och samlas åter fysiskt på torsdag i Uppsala för att diskutera framtiden. Den eviga namnfrågan är åter uppe – allt färre i samhället vet vad de sju bokstäverna står för, som uppstod när IOGT och NTO gick ihop 1970. (En motion föreslår namnet Movendi Sverige). Fler förslag ska debatteras under parollen Våga prata alkohol och nya styrelser väljas.

Och dessutom alltså frågan om en eventuell sammanslagning. De fyra förbunden har varit del av samma rörelse i över femtio år, haft inflytande på svenska alkoholpolitiken, men börjat glida isär.

– Vi har många viktiga frågor som kräver mod framför oss, sa Lucas Nilsson förbundsordförande i IOGT-NTO, enligt nättidningen Accent, när han öppnade digitala delen i måndags kväll.

I början av året beslutade ledningen i de fyra förbunden att undersöka om en ny gemensam organisation kan vara en framtida väg. Färre och äldre medlemmar, försämrad ekonomi (bl a efter minskade intäkter från Miljonlotteriet), en förändrad omvärld och konkurrens om själar och plats i samhällsdebatten spelar in.

Samtidigt som ”arbetet för en nyktrare värld behöver oss mer än någonsin”, summerar de.
Det är länge sedan nykterhetsrörelsen samlade uppåt 100 000 medlemmar. Med en gemensam rörelse skulle de fyra förbunden med totalt 35 000 medlemmar idag kunna bli starkare och höras mer.

SAMDISKUSSION i januari 2023. Stående: Jane Segerblom, UNF, Lucas Nilsson, IOGT-NTO. Sittande: Ponthus Jessmor, NSF, Mona Örjes, Junis, och Filip Nyman, UNF. Foto: Kristina Sperkova

Tre av organisationerna (IOGT-NTO, UNF och Junis) ska på sina kongresser i veckan i Uppsala och scouterna i NSF vid sitt förbundsmöte i höst ta ställning till förslaget att utreda förutsättningar för en ny gemensam organisation och ge uppdrag till styrelserna att kalla till extra kongress under 2024 ”för att fatta beslut om ny organisationsform”.

– Nykterhetsrörelsen har nog varit lite överorganiserad – vi har föreningar på olika nivåer, studieförbund och länsnykterhetsförbund, förbund för barn, ungdomar och scouter. Ibland blir det väldigt mycket organisation i förhållande till det engagemang och verksamhet som finns. Vi vill ju hellre att våra medlemmar ska hjälpa missbrukare, driva föräldrastöd och politiska kampanjer än att sitta på styrelsemöten, säger Sofia Modigh, utvecklingschef i IOGT-NTO, till Drugnews.

”Vår vision är ett samhälle, en värld, där alkohol och andra droger inte hindrar människor att leva ett fritt och rikt liv.” /IOGT-NTO vision

IOGT-NTO – landets största nykterhetsorganisation – med cirka 20 000 medlemmar i 300 föreningar runt landet och många lokaler har senare tid besökt kommunpolitiker på ett 60-tal orter ”för att höja den nyktra rösten”, prata alkohol och gårdsförsäljning. Men många möten blir det också alltså.

I dialogmöten under våren har medlemmar fått säga sin mening. Många tycker att det är dags att gå vidare och samarbeta mer. ”Sitter vi still så är vi en döende svan”, som en beskrev det.

I medlemsenkäter som slumpvist gått ut tror flera att en ny nykterhetsrörelse skulle underlätta samverkan, bli starkare och mer känd utåt, ”tillsammans bli en vassare röst utåt för ett drogfritt samhälle”. Och slippa ”dubbelarbete inom rörelsen”.
Oro finns däremot för att bidrag och finansiering kan minska, ”mitt förbunds identitet försvinna” och att ”ungas engagemang försvåras”.

Mona Örjes är förbundsordförande i Junis sedan åtta år.

• Drugnews: Vad är ditt bästa argument för en sammanslagning av de fyra förbunden?
– Under de senaste decennierna har förbunden inom IOGT-NTO-rörelsen blivit mer självständiga och tyvärr också glidit ifrån varandra. Jag tror att vi kan bli starkare om vi knyter oss tätare samman. Mer verksamhet, bättre genomslag i samhället, rimligare förtroendeuppdrag när vi hjälps åt. Och roligare! svarar hon.

Barnorganisationen ordnar fritidsaktiviteter för barn i en nykter miljö med engagerade och utbildade ledare. Varje år sammanställer Junis även en rapport om vilket stöd som erbjuds i landets kommuner för barn i familjer där det dricks för mycket och utbildar även skolpersonal om att upptäcka utsatta elever.

• Finns det inte tveksamhet eller farhåga för att barnperspektivet – som Junis håller så högt – kan påverkas i en sammanslagning?
– Det är naturligtvis en fråga som vi funderat mycket över. Vi upplever att det finns en stor vilja inom alla organisationer att särskilt värna om barn- och ungdomsverksamhet, och att barnperspektivet är viktigt. Yngre barns inflytande sker framför allt i den lokala verksamheten, där de kan överblicka och vara med och bestämma. Det kommer de att kunna vara även fortsättningsvis, säger Mona Örjes.

På lördags kväll blir det gemensam fest i folkparken Liljekonvaljholmen – ägd av IOGT-NTO – för de många nykterister som i veckan kongressat i Uppsala. Man kan gissa att det då även snackas beslut, organisationsval och framtid mellan danserna.

Annonser