Starkare alkohol i finska livsmedelsbutiker

HELSINGFORS Liberalare alkoholpolitik och hårdare tag mot nikotin. Det är några delar i det regeringsprogram som presenterades i Helsingfors på fredagen. Enligt överenskommelsen ska alkohol upp till åtta procent få säljas i livsmedelsbutiker, men samtidigt höjs alkoholskatten.


Efter sju veckor har en ny regering och ett nytt regeringsprogram presenterats i Finland. Fyra partier kommer att ingå i regeringen: Samlingspartiet, Sannfinländarna, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna. Statsminister blir Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.

En tuff fråga i förhandlingarna har varit alkoholpolitiken där det funnits stora skillnader mellan partierna. Resultatet av förhandlingarna innebär rätt omfattande liberaliseringar, även om det inte blir tillåtet att sälja vin i livsmedelsbutiker och det finska detaljhandelsmonopolet Alkos folkhälsouppgift och ställning bibehålls. Däremot vill partierna utreda om ansvaret för alkoholpolitiken i regeringen ska föras från social- och hälsovårdsministeriet till arbets- och näringsministeriet.

Partierna är överens om att den högsta tillåtna alkoholhalten på alkoholdrycker som får säljas i mataffärer höjs från nuvarande 5,5 procent till 8 procent. Dessutom ska det under regeringens första två år utredas om även vin ska få säljas fritt i mataffärerna.

De fyra partierna är också överens om att det görs möjligt för alla inhemska små- och hantverksbryggerier, smådestillerier och vingårdar att sälja sina produkter direkt från tillverkningsplatserna till konsumenterna.

Förändringen kritiseras av alkoholforskare. Thomas Karlsson, som är alkoholforskare och ledande expert vid Institutet för hälsa och välfärd, THL, säger till Hufvudstadsbladet att alla förändringar som hotar Finlands nuvarande system är ett steg i fel riktning och han befarar att det här är ett steg närmare en avveckling av alkoholmonopolet.

– En bred majoritet av världens alkoholforskare tycker att ett statligt alkoholmonopol är det bästa systemet man kan ha och även enligt WHO är det här systemet det mest effektiva, säger Thomas Karlsson till Hufvudstadsbladet.

När det gäller nikotin skärps regelverket. Nikotinpåsar kommer att klassas som tobaksprodukter och får därför bara säljas med särskilt tillstånd. Smaker som inte är riktade till vuxna förbjuds. Nikotinpåsar och andra nikotinprodukter som omfattas av tobakslagen, men på vilka det inte tillämpas punktskatt, ska i tillämpliga delar omfattas av punktskatten på tobaksprodukter på motsvarande sätt som nikotinvätskor för elektroniska cigaretter.

Överenskommelsen innehåller också höjda skatter på alkohol och tobak. När det gäller alkohol är det starka alkoholdrycker och vin som ska få höjd skatt.

Regeringsöverenskommelsen har presenterats, men den ska också formellt godkännas av partiernas olika organ under de närmaste dagarna.

Fotnot: Hela regeringsprogrammet Ett starkt och engagerat Finland (pdf)

 

Annonser