Systembolaget bojkottar rysk vodka

Systembolaget har beslutat att sluta sälja rysk alkohol med hänvisning till Rysslands invasion av Ukraina. Även finska Alko och spritbutikskedjor i några amerikanska delstater bojkottar nu ryska alkoholdrycker.

Beslutet om säljstopp meddelades i måndags eftermiddag i ett pressmeddelande och gäller till omedelbart och tillsvidare. Även alla planerade lanseringar av rysk alkohol ställs in.

Statliga Systembolaget hänvisar till att ”situationen i Ukraina är exceptionell och invasionen är ett uppenbart brott mot internationell rätt”.

– Situationen är exceptionell och vi tar utvecklingen på stort allvar. Vi har mot bakgrund av beslutet informerat berörda leverantörer, säger Ulf Sjödin, Sortimentschef på Systembolaget i en kommentar.

Systembolaget har haft tre ryska alkoholdrycker i det fasta sortimentet (varav två vodkasorter och ett brännvin) och dessutom ett 30-tal produkter i beställningsdelen (bl. a vin, öl och mjöd). Men rysktillverkad alkoholförsäljning har varit ganska liten i Sverige, under en procent av starkspritförsäljningen, säger Sjödin till TT.

(Storsäljaren Smirnoff, ursprungligen från Moskva, berörs inte då den numer produceras internationellt, och ägs av brittiska Diageo-koncernen).

Även finska alkoholmonopolet Alko beslutade i måndags att stoppa försäljning av ryska produkter, med samma hänvisningar till invasionen i Ukraina. I USA är ryskmärkt alkohol på gång att stoppas i butiker i delstater som New Hampshire, Ohio och Virginia och Arkansas efter krav från politiker, rapporterar New York Times. Rysk vodka såldes för nära sju miljarder dollar i USA år 2020.
I Kanada togs rysk alkohol bort i lördags i över 600 spritbutiker i folkrika provinsen Ontario och liknande bojkott är på gång i Manitoba och Newfoundland, enligt Reuters.

Ryska statsledningen blir alltmer isolerad och pressad. Flera sanktioner har inletts mot Ryssland efter torsdagens anfall mot Ukraina, bland annat utestängs ryska banker från internationella betalningssystemet Swift, ryska ledares tillgångar i väst fryses och landets idrottare i flera sporter tillåts inte delta i internationella cuper. Även svenska storföretag som Volvo, Ericsson och Sandvik har pausat affärer med Ryssland.

Annonser