Putins billigare vodka hotar rysk hälsa

MOSKVA Ryssland har fått positiva hälsoresultat efter restriktivare alkoholpolitik och minimipriser. Men president Putins julkrav om att sänka vodkapriset oroar i ett land där minst en halv miljon årligen dör av alkohol.

Vodkapriset i Ryssland har ökat kraftigt med 30 procent på något år då höjda minimipriser infördes. Detta som del i en torrare alkoholpolitik för att minska det omfattande supandet.

Omkring 15 liter i genomsnitt dricker ryssarna och minst en halv miljon i landet dör av alkoholrelaterade sjukdomar, olyckor och våld, enligt WHO. Ekonomiska förluster beräknas till en tredjedel av ryska BNP (år 2012).

Regeringen har därför höjt alkoholskatter, minskat tillgänglighet och planerat en antidryckeskampanj för att halvera drickandet till 2020.

Hälsoeffekter har redan börjat visa sig, alkoholförsäljning börjat minska, i nordvästra landet med en fjärdedel mellan 2012-2013, enligt Barents Observer.

Men ryska rubeln har rasat senaste månaden, oljepriset fortsatt falla, samtidigt som handelssanktioner från väst – efter annekteringen av Krimhalvön – får effekter. Ekonomisk kris och prisökningar på vodka lockar många ryssar att välja svartsprit (insmugglad vodka och hembränt).

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Under ett möte på julafton begärde president Vladimir Putin att priset på vodka bör ses över och hållas nere.
– Överpriset på vodka leder bara till en ökad konsumtion av svartsprit. Jag anser att det är något ansvariga myndigheter bör fundera på, sade han enligt Reuters.

Det oväntade utspelet (Putin är annars känd för förespråka en hälsosam livsstil) kan vara ett försök att behålla popularitet i den ekonomiskt och politiskt trängda situationen.

Alkoholrestriktiva grupper har reagerat negativt på presidentens begäran. I en artikel i Izvestia ber representanter för Russian Coalition for Alcohol Control presidenten att tänka om då billigare alkohol kommer kosta i försämrad hälsa för ryska folket.

Apell-undertecknarna varnar för att minskade minimipriser på vodka och tillåta alkoholreklam i tv kan leda till ”ökad dödlighet tillföljd av alkoholdrickande, sjukdomar och sociala problem”. Och hindra att Ryssland når tidigare satta hälsomål.

Även tidigare ryska/sovjetiska ledare har använt alkoholpriser för att stärka statskassa och popularitet. Sovjets sista president Gorbatjov försökte torrlägga landet på 1980-talet, vilket tillfälligt ledde till minskade alkoholskador och högre medellivslängd, men försöket avbröts sedan hembränning och missnöje ökat i vissa grupper.

• Läs mer: Vodka Is Putin’s Worst Enemy (Moscow Times), Putin Putting Russia at Risk by Cutting Vodka Prices, Anti-Drinking Group Says (Window on Euroasia), Russians drink less (Barents Observer).

Annonser