Nio åtalas i stor droghärva i Västsverige

Ett nätverk i Västsverige misstänks ha sålt stora mängder narkotikaklassade tabletter och dopingmedel via internet – nära 5000 köpare har identifierats runt landet. Nu har nio personer åtalats för inblandning, varav tre kvinnor.

Sex av de åtalade misstänks ha sålt över 1,7 miljoner narkotikaklassade tabletter. Polisen har beslagtagits ett hundratusen av tabletterna, dessutom över 750 000 enheter dopingpreparat.

I fredags åtalades i Göteborgs tingsrätt sex personer för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, grovt dopingbrott och brott mot läkemedelslagen. Dessutom åtalas tre för penningtvätt i härvan. Beslag, lång spaning, filmer, telefonavlyssning mellan de åtalade finns bland bevisen i den stora utredningen som omfattar flera tusen sidor.

Doping- och narkotikabeslag i härvan. Foto: Polisen

Försäljningen har gjorts via såväl öppna nätsajter som på det mer krypterade Darknet, exempelvis på ”Flugsvamp”. Flera av sajterna är nu stängda.

– Det har möjliggjort att narkotika, dopningspreparat och läkemedel enkelt kunnat spridas till ett mycket stort antal personer utan kontroll över vilka dessa personer är, deras hälsotillstånd eller deras ålder, säger kammaråklagare Petra Hallin vid åklagarkammaren i Uddevalla i ett pressmeddelande.

Omsättningen av handeln uppgår till flera miljoner kronor. Två misstänkta huvudmän utpekas i åtalet, en man från Uddevalla i 35-årsåldern och en man i 30-årsåldern från Kungälv, och är frihetsberövade sedan februari 2021. Flera av de övriga inblandade är från Göteborg, enligt tidningen Bohuslänningen.

Verksamheten har bedrivits välorganiserat. De två i ledningen har högre befattningar på ett företag som de delvis använt till att rekrytera försäljare i nätverket , tagit emot beställningar, förvarat droger i lokalerna och haft fysiska möten där, enligt åtalet.

– Utredningen har varit mycket omfattande och pågått under lång tid. Den visar att det inte är säkert att köpa narkotika på internet, vilket framgår gång på gång i polisens utredningar, säger poliskommissarie Per Björkman, spaningsledare i polisområde Fyrbodal.

Utredarna följer nu även upp vilka köparna är och hittills har nära 5 000 personer identifierats ha köpt droger och doping av nätverket. I några fall misstänks vuxna ha beställt i sina barns namn.

Enligt åtalet finns det en större organisation bakom det nu sprängda narkotika- och dopingnätverket i Västsverige och utredningen fortsätter därför och fler kan komma att höras om inblandning. Sex andra personer har redan lagförts i ärendet efter separata förundersökningar som lett till åtal och domar vid andra domstolar.

Annonser