Smugglade droger i byggmaterial

Tre svenskar åtalas för omfattande smuggling av narkotika i byggmaterial. Bland annat cannabis gömt i tegelpannor från Spanien och amfetamin, läkemedel och ecstasy i gasbehållare från Nederländerna, som tullen hittade.

Ligan har under februari och juni i år officiellt beställt byggmaterial via en speditör, men gömt droger i försändelserna. Totalt har tretton försändelser gjorts, enligt tullens utredning.

Drogerna har ligan sålt vidare till olika mottagare i landet.
– Fallet är en del av en trend som vi har sett växa sig allt starkare, att seriösa företag används som täckmantel för att smuggla in stora partier narkotika till Sverige, säger Kristian Johansson, chef för Tullverkets kriminalenhet öst, i en kommentar.

I slutet av juni kom en lastbil från Nederländerna till Helsingborgs hamn med två gasbehållare i lasten. Ett ovetande företag har använts som mottagare. När lasten anländer dagen efter till en omlastningscentral i Upplands Väsby beslagtar tullen metallcylindrarna och undersöks. De visar sig innehålla 59 kilo amfetamin, 15 kilo av centralstimulerande drogen 3-cmc, fyra kilo ecstasy, 22 000 MDMA-tabletter, därtill fem kilo ketamin som är ett narkotikaklassat läkemedel.

Tullen bytte ut narkotikan mot cementsäckar och svetsade igen cylindrarna. När en misstänkt 48-årig man hämtade lasten efter några dagar så greps han efter att ha åkt vidare till ett lager i Åkersberga.
När tullen slog till så hade han hjälp av sin 19-årige son med att öppna cylindrarna och båda hade cementbruk på händerna.

Några dagar senare i juli kom ännu en last med byggmaterial till samma omlastningscentral i Upplands Väsby. Denna gång var det två lastpallar med tegelpannor från Spanien som stuvats så att ett lönnutrymme bildats i mitten där nära 93 kilo hasch gömts, vilket tullen hittar, enligt åtalet.

När tullkriminalen kontrollerar de gripnas mobiltelefoner och datorer upptäcks att ligan även tidigare beställt och distribuerat narkotika på ungefär samma sätt. Vid ett av tillfällen smugglades drygt 29 kilo hasch i tegelpannor från Spanien.

Nu åtalas tre män vid Attunda tingsrätt.  Den 48-årige pappan för synnerligen grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott vid fyra olika försändelser. Hans son åtalas för grovt narkotikabrott genom misstänkt ha varit delaktig.

Dessutom åtalas en tredje person, en 44-årig man, också för synnerligen grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott i tre försändelser. Han misstänks av åklagaren delvis styrt upp verksamheten genom att leta upp lämpliga målvaktsbolag och organisera distributionen av droger. Samtliga åtalade är svenska medborgare.

Annonser