Åtalas för ecstasy-smuggling på tåg

Två män åtalas för grov narkotikasmuggling efter att över 10 100 ecstasy-tabletter och andra droger hittades i en kabinväska på ett tåg från Danmark.

Tullpersonal gjorde kontroll vid Hyllie station i Malmö den 14 april vid lunchtid på ankommande tåg från Köpenhamn. En kabinväska hittades med det stora ecstasy-partiet, samt även 136 gram metamfetamin och ett knappt gram kokain.

Del av ecstasy-beslaget. Foto: Tullverket

Väskan tillhörde en man i 35-årsåldern som greps. Han samtalade under kontrollen flera gånger i telefon. Åklagare beslutade att även anhålla uppringaren i sin frånvaro som kunde spåras till sin hemadress och gripas senare på kvällen.

Männen, födda 1979 och 1986, är hemmahörande i Åstorp och Helsingborg och båda nekar till brott. Men tullen anser bevisningsläget starkt och i fredags åtalades de vid Malmö tingsrätt.

– Min bedömning är att bevisningen är stark i det här ärendet. Det handlar bland annat om övervakningsfilmer och telefonkonversationer, säger Erik Friberg, biträdande enhetschef på Tullkriminalen Syd, i en kommentar.

Beslaget är jämförelsevis stort. Tullverket beslagtog 2019 drygt 61 000 ecstasytabletter och ifjol 17 100 tabletter.

Annonser