Ännu oklart om orsak bakom överdoser

[UPPDAT] Polisen vet ännu inte vad som orsakade de många överdoserna i Västerbotten i november, då två personer avled. En tidigare misstänkt opioid-substans kan inte längre förklara, utan man tror det är flera olika preparat.

Artikeln uppdaterad
Tidigare i veckan gick polisen ut och berättade om en arbetsteori att den narkotikaklassade substansen Tapentadol – som är ett smärtstillande läkemedel – kunde ligga bakom flera av de nio överdoserna i Vilhelmina och Umeå.

Men nu backar polisen från den uppgiften. Det har bara gjorts enstaka beslag av sådana tabletter och har inte än kunnat fastställa samband mellan de olika överdoserna.
– Det är oklart vad överdoserna beror på, analyserna ger inte en entydig bild utan det verkar som att det i nuläget rör sig om flera olika preparat, säger Malin Axroth, kommunikatör vid polisen, till SVT Västerbotten.

Analyssvaren har dröjt och polisen vill inte göra några slutsatser. Det kan istället handla om flera olika preparat som orsakat förgiftningarna. En mer fullständig bild hoppas polisen kan ges före jul.

Under en dryg vecka i början av november fick nio personer från Vilhelmina och Umeå föras till sjukhus efter tagit överdoser av ett okänt ämne. Två av dem avled senare. Minst tre av de förgiftade som överlevde var minderåriga, en bara 16 år.

Förgiftningarna chockade bygden och en stor manifestation mot droger anordnades i Vilhelmina kommun.

Polisen misstänkta tidigt en koppling då överdoserna inträffade i närtid av varandra. Men har inte ännu gripit någon för att ha förmedlat narkotikan.

Annonser