Två avlidit i överdoser av okänd drog

[UPPDAT] Senaste dagarna har två män från Vilhelmina avlidit och flera andra personer i Västerbottens län vårdats på sjukhus efter överdoser av ett okänt preparat. Polisen går ut med en varning: ”allvarligt läge”.

Dödsfallen inträffade i slutet av förra veckan och flera andra har vårdats efter tagit överdoser. Polisen misstänker samband mellan fallen.

– Vi vet ännu inte vilka preparat det handlar om i de enskilda ärendena, men vi misstänker ett samband mellan överdoserna. Det här är ett allvarligt läge, vi befarar att det kan komma att ske fler överdoser och i värsta fall även ytterligare dödsfall, säger Michael Rystedt, chef för lokalpolisområde Umeå, i ett pressmeddelande.

Vissa beslag har gjorts och polisen har inlett några förundersökningar, men vet inte än orsaken till dödsfallen. Och varnar nu allmänheten för att befatta sig med okända preparat i Västerbotten och södra Lappland.

Enligt Aftonbladet och lokala medier i Västerbotten så är de två avlidna en 20-årig man och en 31-åring – båda från lilla orten Vilhelmina.
– Det är så mycket knark i Vilhelmina att det är sinnessjukt, säger en broder till 31-åringen till Aftonbladet.

De dödas anhöriga har valt att berätta för media om tragedin i orten där droger beskrivs vara mycket lättillgängliga och även lätt beställa via dator.
20-åringen fördes efter en fest i torsdags då han tagit en överdos dagen efter med ambulans till Lycksele. Sedan vidare till sjukhuset i Umeå där han senare avled. Enligt brodern har hade han spår av bland annat cannabis, ecstasy, spice och alkohol i kroppen.
31-åringen hade hittats fyra dagar tidigare död i Vilhelmina efter en överdos. Han hade tidigare använt bland annat heroin och bensodiazepiner, enligt anhöriga.

Men exakt vad männen avled av är ännu ett mysterium. Men båda hade tidigare använt olika droger.
Vilhelmina kommun har lagt ut kontaktuppgifter på sin hemsida för de som behöver tala om det inträffade. ”Känner du oro för dig själv eller någon annan? I vår kommun har vi drabbats av dödsfall som vi förstår skapar oro, frustration och sorg. Framförallt för anhöriga, men på en liten ort berörs även många andra.”

Annonser