Fyra åtalas för spritsmuggling

Fyra personer åtalades i onsdags vid Malmö tingsrätt misstänkta för att under längre tid smugglat alkohol från nordtyska butiker som sålts vidare i Sverige. Ligan misstänks satt i system att i ”organiserad myrtrafik” hänvisa att alkoholen varit för eget bruk.

Det är tullen som genom spaning och samarbete med andra myndigheter utomlands kunnat konstatera att en av männen, en 47-åring, fört in stora mängder sprit och annan alkohol minst 139 gånger mellan juni 2017 och november 2018.

Tillsammans med en medåtalad 50-årig man misstänks de fört in minst 9 800 liter sprit till Sverige och åtalas för grov smuggling. Två ytterligare män, 36 och 49 år gamla, har också rest med huvudåtalade 47-åringen vid flera tillfällen.

De åtalas för del i smuggling av alkohol.

Beslag av whiskyflaskor. Foto: Tullverket

De har kommit med personbil över Öresundsbron och påstått att alkoholen varit avsedd för större fester. Men ligan har haft mellanlager i Danmark och i ett villaområde i Arlöv innan den sålts vidare efter beställningar.

I maj åtalades sex personer för liknande upplägg av att smuggla in mindre mängder lågskattad EU-sprit i  mängder som inte skulle väcka uppmärksamhet i personbilar, en ny metod som tullen avslöjat. Ytterligare ett tjugotal utredningar av liknande ärenden utreds.

– Det här är fortsättning av det projekt vi bedriver i Skåne med att försöka stoppa organiserad myrtrafik som satts i system, säger Erika Karlsson på Tullverkets presstjänst till Drugnews.

Straffet för grov smuggling av alkohol kan ge upp till sex års fängelse.

Annonser