Mindre narkotika efter ökad polisnärvaro

Illegal försäljning av cannabis och läkemedlet Tramadol har minskat åtminstone tillfälligt i centrala Stockholm. Ökad polisnärvaro i Klaraområdet med metodisk samverkan har stört droghandeln och slagit ut en narkotikaring med nio unga män som dömts till fängelse.


Narkotikaförsäljning har pågått i decennier i innerstan med Sergels torg som nav och öppen drogmarknad. Vid Klara kyrka intar missbrukare ofta droger helt öppet.

Polisens narkotikagrupp inledde därför ifjol ett riktat och långsiktigt arbete i Klarakvarteren mot den öppna droghandeln. Spaning har bedrivits mot försäljare av främst cannabis och smärtläkemedlet tramadol och resulterat i gripande av nio unga män av afghanskt ursprung.
Totalt har polisen under perioden beslagtagit cirka 43 500 tramadol-tabletter och 11,5 kilo cannabis, värt cirka 2,1 miljoner kronor i missbrukarled.

Nio personer i nätverket har nu dömts för grova narkotikabrott till fängelse i sammanlagt över 20 år och nio månader, fem av dem ska sedan utvisas.

Kommissarie Lennart Karlsson. Foto: Drugnews

– Vi har arbetat offensivt och tålmodigt för att störa, kartlägga och förhindra brottslighet i området och nu börjar vi se effekt av arbetet. Den öppna försäljningen av cannabis och särskilt av tramadol har efter vår insats nästan upphört – och åtminstone tillfälligt – i området, säger till Drugnews kommissarie Lennart Karlsson, insatsledare för Citypolisens långsiktiga satsning för att göra Klaraområdet tryggare.

• Så drogförsäljning har upphört nu kring Sergels torg?
– Jag önskar ju att jag kunde svara ja till det, men tyvärr kommer nog nya grupper försöka ta över försäljningen av cannabis och tramadol. Vi är givetvis nöjda med att försäljning gått ner, särskilt då den varit inriktad på unga personer. Men vi är inte naiva och tror att problemet är löst, utan vi måste arbeta vidare, svarar kommissarie Karlsson.

Under tiden fortgår langning i Stockholms innerstad av bland annat andra läkemedel och brunt heroin, som just nu är rekordbilligt.

Polisen kan tillfälligt påverka tillgång på narkotika, men på längre sikt måste även efterfrågan ner, menar han.
– Tillgång och efterfrågan föder varandra. Långsiktigt måste vi fortsätta arbeta i samverkan med socialtjänst, vård och andra samverkspartners, säger Lennart Karlsson.

Gatulangningsgrupper och specialiserade narkotikapoliser ”försvann” i den nya polisorganisationen, men har nu börjat återuppstå. Särskilda narkotikagrupper inom polisen finns nu bl a på Norrmalm och Södermalm i Stockholm och i flera andra större städer.

Annonser