“Glömmer sin faders namn”

Årets viktigaste bok om cannabis enligt några. Amerikanske journalisten Alex Berensons uppmärksammade ”Tell your children  – the truth about marijuana, mental illness and violence” är väldokumenterad, suggestiv och övertygande, anser Pelle Olsson i en recension.

När den prisbelönte romanförfattaren och tidigare New York Times- journalisten Alex Berenson publicerade den här reportageboken (Tell your children…,  Free Press 2019, 233 sidor) om cannabis strax efter nyår väckte den genast rabalder i USA.

Alex Berenson

Den hyllades av dem som länge varit bekymrade över drogens ökade popularitet och påstådda harmlöshet.  Äntligen någon som med auktoritet bemötte alla positiva utsagor. Å andra sidan rasade cannabisvännerna, understödda av cannabisindustrin. Det gick så långt att Berenson och hans familj mordhotades, vilken är extra tänkvärt då bokens huvudtema är marijuanans samband med grova våldshandlingar.

Berenson gör bland annat en djupdykning i Indian Hemp Drugs Commission. Det var engelsmännen som ville gå till botten med den spridda föreställningen att indiska vanekonsumenter kunde bli galna och aggressiva. Rapporten som publicerads 1894 visade att sambandet var svagt. Berenson hittar emellertid den indiska advokaten Lala Nihal Chands samtida rapport där det framgår att engelsmännen inte tog hänsyn till de olika styrkorna i de cannabisberedningar som konsumerades.

Bhang är en svag cannabisdrog som man dricker, medan ganja och charas som röks är betydligt mer potenta: ”Den som röker ganja glömmer till och med sin faders namn”. Dessa brukare drabbades ofta, enligt Chand, av galenskap och hamnade på asyler, dåtidens mentalsjukhus, vilket inte framgår av Indian Hemp Drugs Commission.

När det gäller nutiden redovisar Alex Berenson en lång rad spektakulära våldsbrott som förmodligen utförts under cannabispsykoser. Han är dock tydlig med att aldrig så många anekdotiska exempel utgör bevis för ett orsakssamband. Emellertid redovisar Berenson även vetenskapliga studier som visar att cannabis verkligen kan utlösa våldshandlingar.

Han tar även upp och avfärdar myten att legalisering av marijuana minskar opioidöverdoserna och att den svarta marknaden minskar.

Boken är väldokumenterad, suggestiv och övertygande. Förhoppningsvis får den fortsatt stor uppmärksamhet i USA.

Etiketter:

Annonser