Tillslag mot stort narkotikanätverk

En person i Sverige har häktats i samband med ett stort samordnat tillslag mot narkotikasmugglare i Europa. Totalt misstänks nätverket har smugglat 1,5 ton narkotika.

Sedan oktober 2016 har åklagaren I Wuppertal, i närheten av Düsseldorf i Tyskland, med stöd av Europol genomfört en utredning ett kriminellt nätverk som misstänks för att ha smugglat stora mängder amfetamin och kokain och odla marijuana.

I Sverige är det den regionala utredningsenheten i Region Syd samt polisens nationella operativa avdelning (Noa) som tillsammans med ett flertal andra länder har slagit till mot nätverk som misstänks ha smugglat mycket stora mängder kokain och amfetamin över Europas landsgränser.

Sammanlagt rör det sig om 1,5 ton narkotika som distribuerats över Europa under de senaste två åren och delar av narkotikan har varit avsedd för svenska marknaden. Fler än tio personer har gripits. En person sitter för närvarande häktad i Sverige misstänkt för inblandning i brottsligheten.

– Detta är ett av flera internationella ärenden som regionala utredningsenheten i Region Syd arbetat med den senaste tiden. För att komma åt de riktigt stora ligorna krävs det att svensk polis samarbetar med andra länders brottsbekämpande myndigheter, säger Jimmy Arkenheim, tf sektionschef på sektionen mot internationell grov organiserad brottslighet i Region Syd i ett pressmeddelande.

Narkotikan smugglades från Nederländerna, via Tyskland med slutdestination i andra europeiska länder som Sverige, Danmark, Schweiz, Österrike och Italien, dit de smugglades i ombyggda hyrbilar.

I samband med ett tillslag i Wuppertal i juni kunde polisen beslagta tre sändningar amfetamin på sammanlagt 105 kilo avsedda för marknaden i Danmark och Sverige och en marijuana odlning med hundratals plantor kunde förstöras,

Annonser