Tysk cannabisrabatt för smärtpatienter

BERLIN Tyska regeringens drogkommissionär vill att försäkringskassorna i större utsträckning bekostar cannabis för patienter med svåra smärtor.

Marlene Mortler Foto: BPA/ Denzel
Marlene Mortler Foto: BPA/ Denzel

– Regeringen måste snabbt klargöra denna fråga. Mitt mål är att fler människor i framtiden kan få cannabis som medicin. För dessa patienter bör kostnaderna ersättas av sjukkassorna. Denna nya regel skulle jag hellre se igår än i morgon, sa Marlene Mortler (CSU), ansvarig för drogfrågor i tyska regeringen, till Die Welt.

Ett förslag är att vänta senare i år och med genomförande 2016.

Det är efter ett utslag i förvaltningsdomstolen i Köln som den federala regeringens tidigare hårda linje börjat vackla. Tre smärtpatienter godkändes att få odla cannabis i eget terapeutiskt syfte då cannabispreparat var för dyra på apotek och inte omfattades av sjukförsäkringen i deras fall.

Kommissionär Mortler är övrigt mot legalisering av cannabis, som några gröna politiker förespråkar. Hon hänvisar till att regelbundet röka drogen är skadligt, särskilt för ungdomar.

Hon önskar ett mer enhetligt juridiskt system för mängd som medger åtalseftergift av innehav av cannabis för eget bruk. Idag är det upp till 6 gram i flera bundesländer, men i Berlin hela 15 gram. Hon vill se ett rikstäckande med sex gram som tröskel.

Annonser