Långa fängelsestraff för nätdroghandel

Två män i Falkenberg döms till långa fängelsestraff för storskalig narkotikaförsäljning via internet och postförsändelser.

Narkotikan förpackades och distribuerades från Falkenberg. FBI deltog i utredningen efter stängt en droghandelssajt.
Narkotikan förpackades och distribuerades från Falkenberg. FBI deltog i utredningen efter stängt en droghandelssajt. Foto: Polisen Omfattande bevisunderlag i utredningen i Halland. Foto: Polisen

De åtalades för via nätet sålt bland annat narkotikaklassade tabletter ungefär 1 500 gånger mellan januari 2013 till april 2014. Värdet uppgår till minst 800 000 kronor, men åklagaren tror att det som kan bevisas bara ”varit toppen på ett isberg”, enligt GT.

En av männen kunde sätta in 1,4 miljoner euro på en italiensk bank utan att vilja ge någon förklaring.

Varbergs tingsrätt dömde i torsdags en 31-årig man döms till åtta år och fyra månaders fängelse för grovt narkotikabrott och försök till narkotikasmuggling. Han ska enligt domen haft en ledande roll och skött inköp, marknadsföring och försäljning.

Hans 54-årige morbror döms till åtta års fängelse för grovt narkotikabrott och ska huvudsakligen skött lagret och distributionen.

Sex kunder – varav två kvinnor – som köpt droger av männen döms för ringa narkotikabrott till att betala dagsböter.

Enligt domstolen har de båda männen skött verksamheten affärsmässigt och ”har visat sig totalt hänsynslösa och likgiltiga inför missbrukets stora omfattning och skadeverkningar och i stor omfattning underblåst narkotikamissbruket”.

Omfattande bevisunderlag i utredningen i Halland. Foto: Polisen
Omfattande bevisunderlag i utredningen i Halland. Foto: Polisen

Männen skötte narkotikaaffärerna från ett gemensamt hus utanför Falkenberg där de bor. Den äldre av dem är förtidspensionär och tog flera gånger färdtjänst-taxi för att posta brev med narkotika till kunder i både Sverige och utomlands.

Polisen kom dem på spåren 2013 då en av dem körde bil påverkad. Husrannsakan gjordes både då och våren 2014. I bostaden hittades såväl narkotikaklassade tabletter, amfetamin, men även tre cannabisodlingar. Och vågar, förpackningar och datorer uppkopplade till Tor-nätverk (som skyddar identitet av såväl köpare som säljare).

FBI och Europol har bistått med hjälp under den åtta månader långa utredningen. Tullen har även gjort flera narkotikabeslag i postförsändelser på väg till huvudmannen i Halland.

De två fängelsedömda Falkenbergsborna har i huvudsak nekat till brotten. De får kvarstanna i häkte till domen vinner laga kraft.

Annonser