”Det blir inget extra val”

|UPPDAT| Det blir inget nyval i vår. Det sade statsminister Stefan Löfven meddela på en presskonferens på lördags förmiddag tillsammans med Alliansen och MP om ”Decemberöverenskommelsen”.

Vid pressträffen klockan 10:30 i riksdagen – sänd ibland annat SVT – medverkade förutom Socialdemokraterna även Miljöpartiet, och alliansens partledare.

Enligt Löfven och Anna Kinberg Batra (M) har partiledarna kommit överens om nya omröstningsregler så att en minoritetsregering ska kunna få få igenom sin budget. Stabila spelregler som gör att det parlamentariska reglerna är förutsägbara och underlätta att utse statsminister, regering och budget. Att minoritetsregeringar helt enkelt ska klara att regera.

”Decemberöverenskommelsen” gäller fram till valet 2022 och innefattar även samarbete kring försvarsfrågan, pensionsfrågan och energifrågan.

Tidigare i december stoppade Sverigedemokraterna regeringens budget genom att rösta på Alliansens förslag, vilket följts av politiskt kris och osäkerhet. Statsminister Löfven sade då att han avsåg före årsskiftet att utlysa nyval till 22 mars nästa år. Nu blir det inte blir av. Han säger sig inte ”ångra” att han då gjorde det, ”det var förutsättningarna då”.

Vid pressträffen på lördag medverkar inte SD och Vänsterpartiet. Men Vänsterpartiet är ”informerat”, enligt Löfven och Jonas Sjöstedt (V) säger i en kommentar att han är nöjd med överenskommelsen men ”inte bunden av den”.

Som reaktion på uppgörelsen kommer SD lämna in en missförtoendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven, meddelade Mattias Karlsson, partiets vikarierande ledare.

Annonser