Maktskifte efter dramatiskt val

Preliminärt resultat i riksdagsvalet. Källa: Valmyndigheten
Preliminärt resultat i riksdagsvalet. Källa: Valmyndigheten

De rödgröna partierna blir större än borgerliga Alliansen och S-ledaren Stefan Löfven är beredd att bilda regering. Statsminister Fredrik Reinfeld lämnar makten och ska även avgå som partiledare för Moderaterna. SD går starkt framåt och blir tredje största parti.

Valet blev dramatiskt i söndags. Det politiska landskapet ändras rejält efter riksdagsvalet 2014 och riskerar bli rörigt. Det mesta tyder på maktskifte.

Inget politiskt block får egen majoritet och det parti som ökat mest, Sverigedemokraterna (dubblade röstetalet till cirka 12,9 proc.), kan bli vågmästare. Men inget av de andra sju partierna riksdagen säger sig vilja samarbeta med främlingsfientliga SD.

Trots att allianspartierna hämtade upp mycket av de rödgrönas försprång i valspurten så räckte det inte ända fram. Statsminister Fredrik Reinfeldt vars parti tappade mest röster, sade på valvakan att han lämnar in regeringens avskedsansökan på måndag. Dessutom förvånade han många med att redan nu avisera att han till våren lämnar uppdraget som partiledare.

Alliansen lämnar efter åtta år. Foto: Skärmdump från SVT
Alliansen lämnar efter åtta år. Foto: Skärmdump från SVT

Socialdemokraternas Stefan Löfven höll vid midnatt sitt segertal, (partiet ökade bara några tiondelar jämfört med förra valet).
– Vi befinner oss i ett allvarligt läge. Vi har hundratusentals människor som går arbetslösa och skolresultatet går ned. I kväll har Sverige svarat. Vi behöver en ny riktning. Jag är beredd att sondera möjligheterna för en ny regering, sade han.

Men i intervjuer med medier var han mer svävande om hur en regeringsbildning ska se ut. Han ser Miljöpartiet som en ”naturlig samarbetspartner” och ska först inleda samtal med dem. Men han öppnar även för samarbete med andra, han nämner Vänsterpartiet, med även Folkpartiet och Centern.

Fp och C säger dock att de inte är intresserade av sådant regeringssamarbete, utan ska tillsammans med övriga Alliansen lägga ett gemensamt budgetförslag i höst i riksdagen. KD:s vice ordförande Maria Larsson räckte en trevare till MP för samarbete över blockgränsen, men svaret var svalt.

Valdeltagandet högre. Utanför vallokal i Stockholm.
Valdeltagandet högre. Utanför vallokal i Stockholm.

Feministiskt initiativ verkade tidigt på söndagskvällen ha chans komma in i riksdagen, men nådde inte upp till 4-procentsspärren. Partiet kommer dock in i flera kommuner.

Det verkar bli maktskifte i Stockholms kommun och därmed kommer de rödgröna kunna styra i samtliga de tre största städerna i landet kommande mandatperiod.

Enligt Valmyndigheten ökade valdeltagande i årets riksdagsval med någon procentenhet (till 83,3 proc.) . Samtliga röstsiffror och mandatfördelning för partierna är preliminära. Först på onsdag beräknas alla röster ha räknats och personkryssen visa vilka ledamöter som valts in.

• Mandat i riksdagen: Moderaterna 84 (-23 jämfört med 2010), Centern 22 (-1), Folkpartiet 19 (-5), Kristdemokraterna 17 (-2), Socialdemokraterna 113 (+1), Vänsterpartiet 21 (+2), Miljöpartiet 24 (-1), Sverigedemokraterna 49 (+29). Totalt 349 mandat. Obs preliminära siffror.

Annonser