Kriminalvården måste resa billigare

Personalen i Kriminalvårdens transporttjänst måste framöver resa billigare, inte bo på lyxhotell och festa efter utvisningsärenden. Det säger generaldirektör Nils Öberg efter SR Kalibers granskning. Anmälan om tvångsinjicering av utvisade utreds av polisen.

Radioprogrammet avslöjade i höstas att personal efter utvisningar bodde på femstjärniga hotell upp till tre nätter i exempelvis Dubai och Aten och reste hem med affärsklassbiljett.

Från nyår gäller billigast möjliga resande bli modellen även för Kriminalvårdens transporttjänst och hotellistan har setts över. Inom Europa gäller framöver ekonomiklass på flyg ”om det inte finns extremt starka skäl” för något annat, uppger Nils Öberg för Kaliber.

Några personer skrev ibland på Facebook under utvisningsresorna om festande på lyxhotellen efteråt. Något Nils Öberg reagerat emot då alkoholrestriktion gäller i tjänst.

Nils Öberg
Nils Öberg

– För det första ska inte alkohol förekomma när man är i tjänst och när man är ute och reser så är man i tjänst och det betyder att då beskriva sin vistelse utomlands som en del av en fest är för mig väldigt omdömeslöst. Då har man inte riktigt förstått sitt uppdrag, säger generaldirektör Öberg.

I granskningen framkom även uppgifter om att personer som skulle utvisas vid flera tillfällen tvångsinjicerats med lugnande medel av medföljande vårdpersonal. Något som ledde till debatt i riksdagen och en polisanmälan har gjorts av Kriminalvården och polisen utreder om brott begåtts.

• Kalibers säsongsavslutning, ”Vad hände sen?”.

 

Annonser