Personer tvångsdrogas inför utvisning

Skandalerna rullar vidare kring Kriminalvårdens transporttjänst. Nu avslöjar SR Kaliber att utvisade personer tvångsinjicerats med lugnande medel före transporten.

Ejj koppling till artikeln. Foto: Drugnews
Ej koppling till artikeln. Foto: Drugnews

Sveriges Radios grävande program fortsätter sin granskning av Kriminalvården och dess transporttjänst som ledsagar bland andra utvisade asylsökande tillbaka.

På söndag handlar inslaget om granskning av sjukvårdsrapporter för ett trettiotal utvisningsresor åt polisen. I sju fall har personerna injicerat med narkotikaklassade bensodiazepinen Stesolid, i fyra av fallen har det skett mot deras vilja.

Enligt Kriminalvårdens medicinskt ansvarige rådgivare kan det vara olagligt och en polisanmälan förbereds.

Två läkare som har gett injiceringar intervjuas. En av dem menar att det skett för att de inte kan ta vara på sig själv inför flygresan annars. Den andre har fått besked av uppdragsgivaren att man kan göra så om flygsäkerheten annars riskeras.

Ansvarig polischef för regelverket vid tvångsutvisningar uppger för SR att han inte känt till att detta hänt.

• I tidigare inslag har Kaliber berättat om att flera på Kriminalvårdens avdelning som följer utvisade från Sverige tillbaka till sina hemländer satt i system att efteråt vila på lyxhotell på semesterorter, flyga businessklass och dricka alkohol på arbetstid. Något myndigheten känt till, men nu ska se över rutinerna för.

Annonser