Spritbeslag blev vatten hos polisen

Polisen ska betala skadestånd på drygt 16 000 kronor till en man i Örebro län sedan hans beslagna alkohol försvunnit eller bytts ut mot vatten på polisens hittegodsavdelning.

Polismyndigheten i Örebro gjorde beslaget 2007 hos mannen efter misstanke om brott mot alkohollagen. Mannen hade dock köpt den stora dryckesmängden i Tyskland och åklagaren lade ner åtalet och tingsrätten beslutade häva beslaget höste 2011.

Men när alkoholen skulle hämta alkoholen så märkte ägaren att en del saknades öl,vin och starksprit och flera flaskor gin och vodka hade innehöll plötsligt vatten.

Mannen anmälde därför polisen för stöld och begärde ersättning med 28 000 kronor för den förstörda och försvunna alkoholen. Riksenheten för polismål lade ner förundersökningen och hänvisade till att det var svårt att visa vem som var skyldig.

Men Rikspolisstyrelsen konstaterar nu att polisen i Öferbro ”brusit i stt ansvar” för hantering och ansvar och ger mannen rätt till ersättning på 16 078 kronor. All alkohol får han inte pengar för då ölen, cidern och vinet haft begränsad hållbarhetstid, rapporterar Nerikes Allehanda.

Vem som tagit alkoholen är alltså oklart. Men lokaltidningen skriver om att ett polisbefäl i Örebro sparkades i våras efter att erkänt 15 grova stölder på polishuset, bland annat av sprit och kontanter.
– Jag vet inte om han har något med det här att göra, men jag håller det inte för otroligt, säger Örebropolisens kommunikationschef Mats Nylén till NA.

Annonser