Dan Eliasson blir ny rikspolischef

Regeringen presenterade idag Sveriges nya rikspolischef. Det blir från årsskiftet Dan Eliasson, nu generaldirektör för Försäkringskassan. Ett ”oemotståndligt uppdrag” att leda en sammanslagen nationell polisorganisation och han lovar öka uppklaringen av brott.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) presenterade i torsdags Sveriges nya rikspolischef efter nuvarande Bengt Svenson.
Det blir Dan Eliasson, 53 år, som är juristutbildad, arbetat vid regeringskansliet, var tillförordnad biträndande chef på säkerhetspolisen en tid. Sedan generaldirektör för först Migrationsverket och från 2011 lett Försäkringskassan.

– Jag blev förvånad när inrikesministern ringde och frågade om jag vill bli rikspolischef. Det är ju ett oemotståndligt uppdrag, den största förändringen av svensk polis sedan förstatligandet 1965. Vara med och göra en bra polis bättre, sa Dan Eliasson vid pressträffen i Rosenbad och beskrev ”känslor av glädje”.

Han tror att hopslagningen av polismyndigheter i 21 län och rikspolisstyrelsen till en enda myndighet från årsskiftet ska frigöra flexibilitet och leda till resultat. Hittills har det funnits en ”organisatorisk boja”. Enligt Eliasson är ”midjan lite för tjock” på organisationen, det gäller ha rätt dimension på de olika verksamhetsdelarna.

Han utlovar att hopslagningen ger möjlighet för polisen att öka uppklaringsandelen av anmälda brott (vilket tidigare har sjunkit flera år i rad) och göra polisen mer tillgänglig i lokalsamhället. Och exempelvis öka insatser mot våld mot kvinnor.
– Polisen ska bidra till ett tryggare Sverige och ökad demokrati, sade Eliasson.

Idag finns 28 7891 polisanställda och han ser ”fram emot att kroka arm med dem” för att få fram en ny bättre organisation. Kritik från polisfacket att det saknas två miljarder kronor vill han inte kommentera ännu.
– Jag kan bara konstatera att polisen aldrig har haft så mycket pengar som nu.

Sammanslagningen av polisen har även kritiserats för att ske för snabbt och att regeringen dröjt så länge med att utse en ny efterträdare till att leda nya organisationen. Eliasson säger att de fattade inriktningsbesluten för polisen i framtiden ligger fast, det är inget han tänker ändra på.

Dan Eliasson tillträder tjänste som rikspolischef 1 januari 2015.

• Se presskonferensen i Rosenbad:

 

Tema: Polisen

Ny Polis

Kan en ny organisation leda till effektivare polis som klarar upp fler brott?
Sedan 2015 finns en nationell polisorganisation, istället för 21 länsvisa delvis självstyrande polismyndigheter. Rikspolischef är sedan 2018 Anders Thornberg. Regeringen har utlovat att öka antalet poliser med cirka 10 000 till 2024.
Säkerhetspolisen är numer egen myndighet. Klas Friberg har varit chef där sedan 2018, avgår i förtid hösten 2021.

Läs mer

Annonser