Fullt ös på spiknyktra Sober

Det blev succé vid premiären när helnyktra klubben Sober öppnade i fredags kväll i Stockholm. Med alkoholmätare, goda drinkar, blinkande ljus och fullt ös på dansgolvet.

Klubbvärden Mårten Andersson håller takten redan vid entrén vid alkomätarna. Foto: Bruce Clarke
Klubbvärden Mårten Andersson håller takten i entrén vid alkomätarna. Foto: Bruce Clarke

Gästerna måste bevisa sin nykterhet, genom blåsa alkomätare, för att komma in på helnyktra nattklubben Sober på Kägelbanan vid Södra teatern. Även Sobers initiativtagare Mårten Andersson blåste när Drugnews reporter frågade om han skulle klara testet.

Alla gästerna måste blåsa i alkometern
Alla gästerna måste blåsa

– Haha, klart jag är nykter, men jag är också glad för att det är så mycket folk, det här är över förväntan. Succé, ja, det vill jag lova. Klockan är bara 22.30 och redan 850 gäster inne, vi tar in 900, och du ser ju hur kön ringlar sig lång, svarade han mig.

Komikern Mårten Andersson, som tidigare startade Raw-klubber StandUp-artister, har fått nog av alkoholtrycket och tycker att det är dags att landet ”vaknar upp ur sin alkoholromantiserade bubbla” och därför startat spiknykter klubb.

Fullt ös på dansgolvet. Gästerna dansar, minglar och verkar trivas, kändisen Peter Siepen dj denna kväll hjälper till att hålla publiktrycket uppe med elektronisk musik. Även andra storheter inom dj-branschen underhåller, Grammy och BRIT Award nominerade Zoo Brazil dundrar ut musik till mångas förtjusning.

Fullsatt, gästerna trängs vid barerna för att få något uppfriskande. De flesta vill ha drinkar. Jag prövar en ny tysk nollnoll-öl, den smakar bra.
– Skillnaden här mot andra klubbar är ju att man inte dricker för att bli full, säger gäst till mig.

Jag minglar runt lite och känner av en stämning som är ovan, folk raggar lite försiktigt, hänsynsfullt liksom. På ytterligare ett annat dansgov är det lite lugnare. Flera sitter och talar med varandra. Det känns bra.

Mårten Andersson har framtidsplanerna för klubb Sober.
– Nu kör vi Sober en gång per månad här på Södra Teatern fram till annandag jul, en av årets värsta supardagar i klubbvärlden. Jag räknar med att vår succé håller i sig, säger Mårten Andersson.

Men tillägger att en utvärdering senare ska göras för att bestämma fortsättningen.

• Skulle Sober kunna bli en permanent klubb med egen lokal i Stockholm?
– Ja, det är jag övertygad om, Sober kommer fortsätta köras också nästa år. Vi har fått förfrågningar från flera städer i landet om vi kan köra Soberkvällar i där också. Och vi har fått förfrågningar också från Spanien och Holland. Det finns ett mycket stort intresse för ett helnyktert nattklubbsalternativ, säger kvällens värd Mårten Andersson kvällens till Drugnews.

Ett av Sobers två dansgolv
Ett av Sobers två dansgolv

Under kvällen fick ett tiotal besökare vända i dörren för att de var påverkade, för en visade alkometern hela 1,9 promille.

• Det behövs fler alkoholfria miljöer – det ger färre alkoholister, skrev drogförebyggaren Farida al-Abani på Nyheter24 samma dag som Sober öppnade. Hon var själv där vid premiären.

Sober plusinfo

D209-Soberlog0MinMårten Anderssons klubb är inte den första helnyktra i Stockholm. Ungdomens Nykterhetsförbund har tidigare haft Klubb Sobeer med danskvällar och alkoholfria drinkar, inspirerade från Sri Lanka drog UNF:are igång Fake Free.
Idén med klubbalternativ som utmanar alkoholnormen finns även i storstäder som London och New York.

• Alkoholmätarna vid entrén av märket Sesame med teknik, som sekundsnabbt analyserar utandningsluft,  har tagits fram av svenskt företag och levererades av B.R.A Security som även gör alkotester åt företag som exempelvis Posten och ambulansföretag.

/Drugnews

Annonser