Unga moderater splittrade om droger

De flesta unga moderater stöder en restriktiv narkotikapolitik, men ungefär var tredje ung moderat vill liberalisera droglagarna. Det menar en ledande företrädare, Benjamin Dousa.

Det framkom vid Riksförbundet Narkotikafritt Samhälles fortsatt utfrågning av politiska ungdomsförbund i Almedalen. I torsdags var det Benjamin Dousa, ordförande i Moderata Studenter, som berättade om unga moderaters syn på narkotikapolitiken. Han har tidigare varit ordförande för Moderat Skolungdom och sitter i MUF:s styrelse.

– Tyvärr så råder en dogmatisk syn på narkotika. Jag vill snarare se det som människor som missbrukar och hur man ska förbättra vården för dessa, säger Benjamin Dousa.

• Men är Moderata ungdomsförbundet för en restriktiv narkotikapolitik eller emot? Jag hittar inget om narkotikafrågan på er hemsida, undrade samtalsledaren Per Johansson.

– Narkotikafrågan ligger inte högt på dagordningen hos oss, men vi är för en restriktiv politik. Men jag måste erkänna att vid de diskussioner vi för om frågan så är det bara ungefär 65 procent av våra medlemmar som stödjer den restriktiva politiken. De övriga vill lätta upp lagarna, särskilt om att det är illegalt att använda narkotika, då menar jag cannabis. Det är vård som ligger i fokus hos oss, svarade Benjamin Dousa.

Ungdomar nu för tiden är upplysta och anser sig veta vad det handlar om, menade Dousa. De vill inte söka vård med risk att bli registrerade, eftersom samhällsdebatten lägger fokus på två olika aspekter.

– Det är straff eller vård, inte enbart vård, sade Benjamin Dousa. Det finns ju en bra uppbyggd vårdapparat, den ska ju kunna användas för de som behöver vård. Jag menar också att ansvaret vilar mycket på föräldrarna och på de som ska utbilda de unga, fortsatte han.

• Drugnews: Vad anser du om legaliseringen av cannabis i Uruguay och två delstater i USA?
– Jag tycker att det känns okey att legalisering nu kan testas där. Jag vet att det låter hemskt, men jag tycker det är viktigt att se på den forskning som kommer ut av dessa experiment då kan vi dra nytta av resultaten. Vi följer utvecklingen särskilt i USA, tanken är ju att missbruk av tyngre droger eventuellt skulle kunna minska.

– Vilka konsekvenser legaliseringen får och hur de kommer arbeta förebyggande och lägga upp vården för de som hamnar i missbruk får vi se. Vi kanske kan lära oss något av deras legalisering, säger Benjamin Dousa till Drugnews.

Annonser