KDU: ologiskt att legalisera

Kristdemokraternas ungdomsförbund tycker systerförbunden Cuf och Luf:s cannabispolitik är naiv och ologisk. ”Vi har problem med tobak och alkohol, dumt att då tillåta en drog till”, sade ordförande Sara Skyttedal i Almedalen.

Sara Skyttedal berättar om KDU:s narkotikapolitik hos RNS i Almedalen.
Sara Skyttedal berättar om KDU:s narkotikapolitik i Almedalen.

KDU:s ordförande utfrågades i Riksförbundet narkotikafritt samhälles tält i Visby om framtidens narkotikapolitik. Narkotikafritt eller fri narkotika? undrade samtalsledaren Per Johansson retoriskt.

– Jag gillar inte idén att avkriminalisera och legalisera droger. Jag besökte Portugal som liberaliserat lagarna, under ett dygn erbjöds jag två gånger att köpa kokain. Tragiskt, sade Sara Skyttedal.

Hon beskriver KDU som det ”mest stabila ungdomsförbundet” i narkotikafrågor och stöder partivännen och statsrådet Maria Larssons linje för fortsatt restriktiv narkotikapolitik. I alliansen vill Centers ungdomsförbund och Liberala ungdomsförbundet tvärtom pröva en legalisering av cannabis i Sverige.

Sara Skyttedal har fått ta emot näthat efter att i tv-program försvarat sin restriktiva linje och cannabismotstånd. Frågan engagerar många unga, men det finns även en mytbildning om att cannabis inte är så farligt.

– Man måste kunna vara liberal utan att hamna i anarki. Vara pragmatisk och gå försiktigt fram. Jag är hellre inkonsekvent, än att föra in en farlig drog som cannabis, säger hon.

I internationella debatten inför FN-mötet 2016 (Ungass), en utvärdering av narkotikakonventionerna, så hävdas ofta att det är en konflikt mellan vård och straff och att en ny ”hälsobaserad strategi” är enda vägen.

Men Sara Skyttedal tonar ner en motsättning.
– Det är en pedagogisk utmaning att förklara, att vi måste både ha en fungerande polis och kunna erbjuda bra missbruksvård.

• Drugnews: diskuterar ungdomsförbunden i alliansen de olika ståndpunkterna?
– Visst för vi diskussioner oss emellan, bra att vi har olika åsikter i olika ämnen. Men deras linje i drogfrågan är naiv och logiskt tunn, ökad tillfänglighet gör ju inte att färre unga börjar med droger. Men jag räds inte ta debatten, svarar hon.

RNS utfrågar under Almedalsveckan flera ungdomsförbund inför valet om deras narkotikapolitik. Men Cuf, Luf och SDU har inte bjudits in. ”Vi vet vad de två första tycker, har tidigare debatterat cannabis med dem. Vad gäller SDU så vill vi inte odla kontakten, vi tycker de är demokratiskt tveksamma, säger Per Johansson.

Tema: UN&Drugs

Fungerar FN:s globala narkotika-konventioner

… eller har ”kriget mot drogerna” misslyckats?•

• FN-möten årligen i mars i Wien (CND), om implementering av konventioner, nya droger klassas, mm. Länkar till de tre internationella narkotikakonventionerna, (antagna 1961, 1971 och 1988).

Läs mer

Annonser