Marita Ulvskog: minska alkoholinförseln

B600-EU-logg0minimi5.jpgSocialdemokraternas vill minska införselkvoterna för alkohol mellan EU-länder. Det uppger Marita Ulvskog, partiets toppkandidat inför EU-valet.

I en utfrågning i P1 Morgon i torsdags sade hon ”att det har glidit iväg, vi vill backa så att det blir mer som tidigare” om de mängder som resenärer kan medföra för eget bruk idag.

Högsta referensnivå för privat bruk är 10 liter starksprit, 90 liter vin samt 110 liter öl vid varje resa. Men i flera avgörande har domstolar tillåtit ännu större mängder när större fester och högtider getts som förklaring.

Men hur mycket en resenär ska få ta in om reglerna ändrades vill Marita Ulvskog inte svara på.
– Vi har inte fastställt någon siffra, men vi är oroliga över att den ordning vi hade tidigare inte längre fungerar. Som politiker vill jag inte ge mig in i exakt siffra i det här läget, sade hon lite svävande.

På frågan om vin ska kunna köpas i matbutik om några år, kommer hon ”göra allt för att vi inte ska hamna där.”
I Sveriges Radios utfrågning försvarade hon även fackets och gästarbetares rättigheter på arbetsmarknaden, gemensamt flyktingåtagande och är emot att Sverige får euro.

S toppnamn i valet är fortfarande EU-kritiker efter en mandatperiod i parlamentet. Nyligen krävde miljöutskottet att EU-kommissionen tar fram en reviderad alkoholstrategi för Europa.

Vid inträde i unionen 1995 fick Sveriges tid fram till 2004 att stegvis öka alkoholkvoterna. Införseln ökade kraftigt och flera politiker ville återinföra begränsningar för billig alkohol från andra medlemländer. Dåvarande skattekommissionären Fritz Bolkestein vägrade, hotade med att dra Sverige till EU-domstolen. Han föreslog istället Sverige ”sänk alkoholskatterna”.
Införsel och smuggling av alkohol har senare minskat, men är fortfarande omfattande.

Annonser