Astra Zeneca nobbar Pfizer-bud

Efter ett par veckors rykten och börsoro, så bekräftade amerikanska läkemedelsjätten Pfizer i måndags att man lagt ett bud om en fusion med numer brittiska Astra Zeneca.

I januari tackade Astra Zenecas styrelse nej till ett preliminärt och ej bindande bud efter inledande diskussioner. Rykten om ett nytt bud motsvarande 660 miljarder kronor har sedan varit i svang.

Nu vill Pfizer återuppta diskussionerna om ett köp. Och Astra Zeneca steg på måndagsförmiddagen 15 procent på Stockholmsbörsen. Men kring lunch kom svaret via ett pressmeddelande att Pfizers förslag ”avsevärt undervärderar” Astra Zeneca.

Nämndes även att bara cirka 30 procent skulle varit i kontanter och resten i andel Pfizeraktier. Och att det finns risker med en sådan affär, rapporterar Direkt.

Även fackföreningar på Astra Zeneca är tveksamma till ett samgående. Tänkta samordningsvinster ifrågasätts ge några synergieffekter. Tidigare uppköp har mest lett till färre anställda.
IF Metall vill se garantier för att forskning och produktion stannar i Mölndal och Södertälje, enligt SvD Näringsliv.

Fortsättning följer alltså i jättelika ryktesaffären.

Astra Zeneca har cirka 50 000 anställda, har minskat verksamheten kraftigt i Sverige, men har fortfarande cirka 5 800 anställda här. Magsårsmedicinen Losec är ett av företagets mest lönsamma preparat.
Pzizer har över 100 000 anställda i 150 länder, omsätter nära 400 miljarder kronor. Företagets mer kända mediciner är potensmedlet Viagra, Diflucan mot svampinfektioner, Lyrica mot epilepsi, ångest och smärta.

Annonser