Balkans mest jagade knarkkung fast

BELGRAD I tisdags gav den på Balkan eftersökte knarkkungen Darko Saric upp och överlämnade sig till serbiska myndigheterna. Saric var efterlyst för penningtvätt och smugglat 5,7 ton kokain från Sydamerika till Europa.

Darko Saric, 44 år, var internationellt efterlyst och flera nationella säkerhetstjänster hade spårat honom till ett inte namngivet land i Latinamerika. Men till slut gav han alltså upp och överlämnades sig tog till serbiska myndigheter.

– Jag vill särskilt tacka amerikanska CIA för dess arbete med att spåra Saric, säger Serbiens vice premiärminister, Aleksandar Vucic, i ett uttalande citerat av AP.

Det enda krav Darko Saric hade inför att ge upp var att han skulle få träffa sin familj och sin advokat i sitt hemland Montenegro, vilket hörsammades.

Balkan är en av viktigaste transitvägarna för narkotikasmuggling till västra Europa. Darko Saric har varit på flykt undan rättvisan sedan oktober 2009 då en skeppslast med 2,7 ton kokain beslagtogs i Atlanten utanför Uruguays kust. En internationell polisaktion där bland annat amerikanska DEA-agenter deltog.

– Saric misstänks för smuggling av 5,7 ton kokain och för penningtvätt av motsvarande 200 miljoner kronor. Han står åtalad tillsammans med elva medlemmar i den knarkliga han tillhör, 18 andra medlemmar befinner sig fortfarande på fri fot, säger Miljko Radisavljevic, Serbiens specielle åklagare om organiserad brottslighet, till AP.

Darko Saric hade investerat drogpengarna i tidigare statliga företag som privatiserats, industrier och hotell i Serbien och Montenegro. Men också i exklusiva fastigheter i Belgrad, egendom som redan tidigare beslagtagits av serbiska myndigheter.

Annonser