Serbien och Sverige ingår polisavtal

B765-SerbienFlagminim.gifBELGRAD Sverige och Serbien ska ingå samarbetsavtal för att gemensamt bekämpa organiserad brottslighet. Bland annat för att stoppa smuggling av vapen och narkotika från Balkan.

Inrikesminister Anders Ygeman besökte i tisdags Serbien och sin kollega Nebojša Stefanovic. Ett syfte är att öka samarbetet mellan ländernas polismyndigheter.
– Vi har kommit överens om att ingå ett samarbetsavtal för polisen för att underlätta samarbetet och gemensamt bekämpa organiserad brottslighet, säger inrikesminister Anders Ygeman i en kommentar.

Det handlar om ökat samarbete för att bekämpa grov organiserad brottslighet, stoppa narkotika- och vapensmuggling. I regionen fraktas droger bl a via den s.k. Balkanrutten, men även från andra håll, till Europa. – såsom handgranater som varit ett problem och används i flera svenska städer av kriminella senaste året.

Avtalet handlar även om att förebygga terrorism. Och utökat informationsutbyte, placera fler svenska poliser i regionen framöver och utbildning av poliser. Ygeman hoppas även på ett stärkt samarbete med Bosnien-Hercegovina.
Avtalet ska förhandlas under våren med sikte att vara på plats i sommar.

Inrikesminister Anders Ygeman mötte även ansvarig minister för gränsfrågor i Serbien och chefen för UNHCR för samtal om flyktingkrisen och migrationsflöden i Europa. Serbien är med på EU:s kandidatlista för medlemskap i unionen.

Annonser