Jag älskar inte Anitra Steen

Systembutikerna uppmanar till konsumtion snarare än att aktivt motarbeta det som resulterar i ännu flera barn till missbrukare, våldsbrott och olyckor. Anitra Steen, ordna ett nytt Systembolaget eller skaffa ett nytt jobb, skriver Erik Wagner, vice ordförande i Ungdomens nykterhetsförbund.

Ska man älska eller hata Systembolaget? Vi i nykterhetsrörelsen har minst sagt varit splittrade. Jag tillhör den delen som ofta strävar efter att vara ungdomliga, nyskapande och radikala i vårt tänkande.

Vi har aktivt tagit avstånd från alkoholen för att vi ser den som ett viktigt hinder för ett demokratiskt och solidariskt samhälle. Det resonemanget kan kräva en tids fundering.

Men om man är någorlunda insatta i alkoholens skadeverkningar, inte blundar för verkligheten när man går runt på stan och ser dagens alkoholtradition i samhället som lika stark som de strukturer som feminismen aktivt kämpar mot – så är det ganska tydligt.

Först var vi emot Systembolaget för att där fanns alkoholen. Det var butiken som sålde skiten, som resulterade i att våra kompisar fick ett helvete då deras redan alkoholiserade farsa fick ännu mera sprit i sig. Det var de som sålde drycken som tog kål på 19 svenska medborgare varje dag.

Sen kom EU.
Helt plötsligt pratade folk om att man ville se alkoholförsäljning i matbutikerna. Då blev Systembolaget något bra, för alternativet var om möjligt ännu värre! Sedan dess har vi med näbbar och klor försvarat Systembolaget som en viktig del i hela den svenska alkoholpolitiken.

Sen blev Anitra Steen VD för bolaget.
Sedan dess har vi sett hur Systembolaget fått lördagsöppet, självplockningsbutiker och en allt mer stark röst i alkoholpolitiken. Ska det vara så? Allt detta leder till en den ökade alkoholkonsumtion vi just nu ser och vars skadebildningar vi på allvar kommer att upptäcka om fem-tio år.

Systembolaget som idé är bra. Det begränsar en vara som samhället inte mår bra av. Bortser man från sina egna intressen och ser längre än sin näsa så kan nog alla skriva under på det. Men Systembolaget idag är långt ifrån grundidén.

Det är dags för staten att ta sitt ansvar. Men det är säkert en svår sits som folkhälsominister Morgan Johansson sitter på. Kanske är det så att han vill, men inte vågar att öppet klaga på Sveriges first lady?

Nä, Anitra. Jag älskar inte dig. Jag älskar inte det Systembolag som du har byggt upp. Butikerna uppmanar till konsumtion snarare än att aktivt motarbeta det som resulterar i ännu flera barn till missbrukare, våldsbrott och olyckor. Skaffa fram ett nytt Systembolaget eller skaffa ett nytt jobb.

Det är dags att på allvar bygga upp den solidariska alkoholpolitiken på nytt igen. Inga undantag godtas. Vi vill att samhället hanterar alkohol som den drog den är och inte som en personlig rättighet. Skaffa oss ett nytt Systembolag!

Etiketter:

Annonser