Ökat klirr från påsen, pirran och pallen

Stridsropen skalla: sänk alkoholskatten! Men Sverige skulle kanske istället försöka vrida den europeiska alkoholpolitiken i en mer restriktiv inriktning. Det finns i varje fall inget skäl att ge upp slaget innan det inletts, skriver Nils Funcke, journalist och ledarskribent på Dagens Nyheter, i en krönika.

Tyngda av sitt kluckande innehåll blev kassarnas handtag som nylonlinor. Bärarens fingrar förvandlades till vita stumpar. Pinan var dock lätt att bära. För svensken som tänkte på procenten var påsen från utlandsresan helig. Då handlade det om några flaskor. Sedan dess har ransonen ökat. Företagsamma har sålt pirror, ölvagnar, vid färjelägen och skonat åtskilliga ryggar.

Från årsskiftet förslår inte den mest stabila pirran. För att få med hela ransonen på 10 liter sprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin och 110 liter öl krävs lastpallar. Vid vissa tyska butiker får kunderna sina inköp körda till bilen med gaffeltruck.
Införseln hotar den svenska alkoholpolitiken och folkhälsan. Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet, SoRAD, följer månad för månad den svenska alkoholkonsumtionen. Den senaste redovisade 12-månadersperioden juni 2002- juli 2003 slutar uppskattningen på 9,93 liter ren alkohol per person över 15 år. En ökning med drygt en liter jämfört med samma period 2000-2001.

Sverige har i dag en alkoholkonsumtion som är den högsta på hundra år. Orsakerna är flera. Till den nordiska fyllan på helgerna har lagts den kontinentala vanan att ta ett glas vin eller öl under vardagarna.

Vinet har gjort kraftiga insteg inte minst bland kvinnorna. Som alltid när en ny dryck införts adderas den till de gamla i stället för att ersätta någon av dem. Vinboxarna har sänkt priset på vinet och gjort det lätt att ta ett glas extra eller för mycket. Fler restauranger har beviljats utskänkningstillstånd. Privat införsel och smuggling har ökat införseln och alkoholskatten har sänkts på bland annat starköl.

Sänk skatten!
Stridsropet hörs nu inte bara från bryggare och importörer. Det sker med det vällovliga syftet att behålla viss kontroll över konsumtionen genom Systembolaget. Skattesatserna behöver säkerligen justeras. Ett monopol med en marknadsandel under 50 procent av det som konsumeras har tappat greppet, i Skåne ligger Systembolaget nu på 30 procent.

Men det gäller att ha is i magen. Det finns ingen anledning att rusa i väg som flera riksdagsmän motionerat om. Sänkt skatt för att rädda Skåne åt Systembolaget skulle för hela riket innebära ökad tillgänglighet och därmed en ökning av den totala konsumtionen. Var skattenivåerna bör ligga för att så långt som möjligt hålla tillbaka konsumtionen är något som alkoholforskare och ekonomer bör kunna finna formler för.

Utöver att hitta ett pris som håller nere konsumtionen gäller det att samhället på andra sätt motverkar alkoholen och begränsar dess följder. Det handlar givetvis om upplysning men även om utökade kontroller av såväl bilister som krogmiljöer. På arbetsplatserna finns mycket att göra vilket forskaren Ulrich Hermansson visat (DN 20/5 och Drugnews).

Pall efter pall kommer att föras in i Sverige. Även om vi håller emot är risken påtaglig för att Sverige inom några år kommer att ha en alkoholkonsumtion i nivå med övriga Europa på 12 liter per person över 15 år.

Här precis som inom andra områden blir betydelsen av internationell samverkan tydlig. Sverige måste tillsammans med Finland få Estland, Lettland och Litauen att höja sin alkoholskatt. Det må låta utopiskt men kanske kanske kan det gå att vrida den europeiska alkoholpolitiken i en mer restriktiv inriktning. Det finns i varje fall inget skäl att ge upp slaget innan det inletts.

Fotnot: Artikeln har även publicerats i Dagens Nyheter.

Etiketter:

Annonser